De in Zuidlaren opgegroeide Lodewijk van Heiden bracht het grootste deel van zijn leven door in Rusland. Wereldberoemd werd deze admiraal na zijn succes bij de zeeslag van Navarino in 1827. Maar wie kent tegenwoordig nog de naam van deze Drentse zeeheld in dienst van de Russische tsaar? Zijn levensverhaal was misschien wel de inspiratie voor het bekende liedje over Berend Botje.
Biografie
Precies 245 jaar na zijn geboorte gaven het Drents Archief en het Nederland-Ruslandcentrum deze vergeten zeeheld weer de aandacht die hij verdient met een boek, documentaire en tentoonstelling. In een bomvolle Dorpskerk in Zuidlaren presenteerde Ruslanddeskundige en auteur Hans van Koningsbrugge het boek ‘De Voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst’. De eerste exemplaren werden overhandigd aan de commissaris van de koning in Drenthe, de burgemeester van Tynaarlo (waar Zuidlaren toe behoort) en vertegenwoordigers van ambassades van Griekenland, Estland en Rusland.
Tentoonstelling
De presentatie in de dorpskerk van Zuidlaren vormde tevens het startsein voor een reizende tentoonstelling over Louis uit Zuidlaren die op negenjarige leeftijd al naar zee ging, over zijn opleiding aan boord, de zeereizen, zijn leven in Rusland, de roem en zijn terugkeer naar het dorp van zijn kinderjaren.
Documentaire
Documentairemaker Johan Zielstra van Chronoscoop Film filmde in Sint Petersburg, Estland, Griekenland, Den Haag, Zuidlaren en op zee, in de voetsporen van Van Heiden. Welke plekken herinneren tegenwoordig nog aan deze man? Wordt het verhaal van deze zeeheld nog steeds levend gehouden? De documentaire ‘Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde’ werd vertoond in de reizende tentoonstelling in de gemeente Tynaarlo en in de Digilounge van het Drents Archief.
Smartphoneroute
In het kader van dit project is een Smartphoneroute door Zuidlaren ontwikkeld waarmee je in de voetsporen van de zeeheld door het dorp van zijn jeugd loopt.
Educatie
In 2018 konden alle leerlingen uit groep 5 en 6 in de gemeente Tynaarlo een spannende Louis van Heiden game spelen.
Het project over Louis van Heiden was een initiatief van Drents Archief en het Nederland-Rusland Centrum in samenwerking met Chronoscoop Film, de Culturele Gemeente Tynaarlo en BUOG.
Het project is tot stand gekomen met financiële bijdragen van:
Nederlands Consulaat Sint Petersburg, Dutch Culture GCE Matchingsfonds, Stichting De Milly van Heiden Reinestein, Dr Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, Gratama Stichting, Samenwerkende Maritieme Fondsen, Provinciaal Bestuur Drenthe, Wilhelmina E. Jansen Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds Drenthe en Gemeente Tynaarlo.