Wil je starten met onderzoek naar je familiegeschiedenis? Of wil je meer ontdekken over de verhalen achter je huis, je buurt of een bijzondere gebeurtenis? Archiefonderzoek doen kan een boel waardevolle informatie opleveren, maar we snappen heel goed dat het soms best een beetje overweldigend kan zijn. Waar begin je? En wat heb je nodig?
Geen zorgen! Speciaal voor beginnende onderzoekers hebben we een serie korte, praktische filmpjes gemaakt. In heldere taal leggen we stap voor stap uit hoe je zelf aan de slag kunt met het doen van onderzoek. Van het zoeken naar voorouders in onze genealogische bronnen. Van notariële akten tot militieregisters en van kranten tot kerkboeken. Hier vind je alle basics én handige tips om jouw zoektocht soepel te laten verlopen.
Klik op een filmpje en ontdek hoe leuk en verrassend archiefonderzoek kan zijn. Wie weet wat voor bijzondere verhalen jij straks tevoorschijn tovert!
Onderwerpen waar inmiddels filmpjes van zijn gemaakt:
De burgerlijke stand
De burgerlijke stand-archieven zijn dé plek om te starten met genealogisch onderzoek. Hier vind je namelijk de 'namen en rugnummers' van voorouders die het minst ver van je afstaan: (groot)ouders of overgrootouders. Je kunt van hen geboorteaktes, huwelijksaktes, overlijdensaktes en bevolkingsregisters vinden in de archieven van de burgerlijke stand. Let op: in Nederland is de openbaarheid van de akten van de burgerlijke stand aan wettelijke regels gebonden. Zo komen geboorteakten pas na honderd jaar openbaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na vijftig jaar.
Collega Ferry Sieders legt in onderstaand filmpje uit hoe je begint met onderzoek in de burgerlijke stand.
Onderzoek in kerkboeken
Voordat de burgerlijke stand in 1811 werd ingevoerd, registreerden de kerken dopen, huwelijken en overlijdens. Ben je op zoek naar personen vóór 1811, dan zul je dus in de kerkarchieven moeten zoeken. Ferry legt ook uit hoe je daar in zoekt.
Was mijn voorouder militair?
Heb je je stamboom klaar? Dan kun je deze gaan verrijken met verhalen. Zo kun je bijvoorbeeld uitzoeken of jouw voorouder militair was. In onderstaande clip laten we zien hoe je dit opzoekt in de militieregisters of lotingsregisters. Ferry neemt zijn eigen familie als voorbeeld en ontdekt dat zijn ene opa afgekeurd werd, maar zijn andere opa weldegelijk het leger in ging.
Hoe kunnen oude kranten mij helpen bij mijn onderzoek?
Wat is er over jouw familie te vinden in oude kranten? Waarschijnlijk meer dan je denkt! Veel kranten kun je gratis online doorzoeken. Ferry laat in onderstaand filmpje zien hoe. Ook geeft hij handige zoektips voor de krantenwebsite www.delpher.nl.
Hoe vind ik huwelijksbijlagen?
Vroeger was het zo dat een bruid en bruidegom allerlei documenten moesten aanleveren voordat ze met elkaar in het huwelijksbootje konden stappen. Dat pakket aan documenten noemen we huwelijksbijlagen. Vooral de oudste huwelijksbijlagen bevatten waardevolle documenten voor het onderzoek want die zijn gemaakt voor de invoering van de burgerlijke stand. Ze bevatten bijvoorbeeld gegevens over de nationale militie. Huwelijksbijlagen zeggen dus iets over de situatie vlak voor het huwelijk van je voorouders. Zoeken in deze huwelijksbijlagen is niet ingewikkeld, maar je moet wel even weten hoe het moet. Daarom legt Ferry het hieronder uit.
Hoe doe je onderzoek in notariële akten?
Notariële akten zijn een verborgen goudmijn vol verhalen en details over je voorouders. Ze bieden een blik op het dagelijks leven, op eigendommen, overeenkomsten en relaties van mensen. Er zijn koopakten, testamenten, huwelijkscontracten. In Drenthe zijn lang niet alle notariële akten geïndiceerd. Indiceren betekent: het doorzoekbaar en daarmee beter vindbaar maken van archiefstukken. Maar deze akten zijn wél gedigitaliseerd. Hoe je ze alsnog kunt vinden op onze website, legt Joke hieronder uit.
Is er een onderwerp in relatie tot het doen van archiefonderzoek waar je ook een filmpje van wilt zien? Laat het ons weten!