Vaak worden vragen gesteld of het Drents Archief meer informatie heeft over persoon X, gebeurtenis Y, verzetsgroep Z of iets soortgelijks. Helaas is het antwoord niet altijd eenvoudig te geven. Dit komt omdat vele archieven niet in het Drents Archief liggen óf zijn vernietigd door de Duitsers. Maar we hebben wel degelijk een collectie Tweede Wereldoorlog, met daarin archiefstukken van zeer verschillende herkomst. Daarnaast hebben we archieven van het Centraal Vluchtelingenkamp Westerbork, Fonds Herbouw Boerderijen en Landbouw en Maatschappij.
Ook in de bibliotheek van het Drents Archief zijn publicaties te vinden over de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder over de gebeurtenissen in Drenthe.
Het Drents Archief heeft een eigen archiefcollectie Tweede Wereldoorlog, maar er zijn veel meer bronnen waar interessante informatie uit te halen valt.
Deze onderzoeksgids probeert een brug te slaan tussen informatie die in het Drents Archief ligt en elders (online) te verkrijgen is. We hebben geprobeerd om thematisch te werk te gaan en per thema aangegeven waar de informatie te vinden is.
Deze algemene website voor de Tweede Wereldoorlog is een goed startpunt voor uw onderzoek. Wanneer u op zoek bent naar algemene informatie over Drenthe in WOII dan is Drenthe in de Oorlog een goed startpunt.
Nederlandse sites die als startpunt dienen voor uw zoektocht naar personen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn:
Een Duitse site die veel informatie bevat over de slachtoffers van het Nazi-terreur zijn de Arolsen Archieven. Dit archief bevat documenten van concentratie- en vernietigingskampen.