Tijdens de oorlogsjaren had Drenthe regelmatig last van de luchtoorlog die werd gevoerd. Er was sprake van geallieerde bombardementen en neerstortende vliegtuigen, geraakt door de luchtverdediging in Drenthe. Het verzet probeerde overlevende geallieerde piloten te helpen te verstoppen voor de Duitsers en terug te keren naar Engeland.
Op de website Drenthe in de Oorlog is er een themapagina gemaakt over de luchtoorlog boven Drenthe.
Waar kan ik meer informatie vinden over de luchtoorlog in Drenthe?
Een documentatie van de luchtoorlog boven Drenthe en neergestorte vliegtuigen vindt u bij de Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe. In het NIOD liggen zowel Duitse als Geallieerde pamfletten opgeslagen die door vliegtuigen zijn verspreid. Hier vindt u ook informatie over de Engelandvaarders, waarvan sommigen aan de luchtoorlog deelnamen. Het NIOD heeft ook een lijst gemaakt van alle bombardementen op Nederland.
Zijn er bronnen in het Drents Archief over de luchtoorlog?
Ja, in het archief ligt een archiefstuk dat gaat over betreffende het verbergen en transporteren van geallieerde piloten. Daarnaast liggen hier folders over de luchtbescherming uit 1940 en 1942. In het Drents Archief zijn ook diverse stukken te vinden over bominslagen.
Relevante literatuur
Een kleine selectie van interessante literatuur over dit onderwerp vindt u hieronder. De boeken zijn te raadplegen in het Drents Archief:
- Oorlog vanuit de lucht, door Jan Braker
- Vliegers: Luchtoorlog 1940-1945, door M.W.J.M. Broekmeijer
- Luchtoorlog rond Meppel 1943-1944, door J.W.M. Nefkes
- Sporen aan de hemel: kroniek van een luchtoorlog 1943-1945, door Ab A. Jansen
- Gevleugeld verleden: documentaire over boven Nederland neergeschoten RAF-vliegtuigen en hun bemanningen, door Ab A. Jansen
- Hoogeveen en de luchtoorlog, door Albert Metselaar
- R.A.F. te voet, door A. Crawley
- Franse Para´s in Drenthe 8-12 april 1945, door Harold de Jong
Zie verder ook onze bibliotheekcatalogus.