Excerpt: Duik in het leven van de slaven op de Surinaamse plantages en het Drents slavernijverleden

Primair onderwijs; groep 7 en 8

2023: het herdenkingsjaar van het slavernijverleden. En daarmee is het onderwerp slavernij gelijk heel actueel. Premier Rutte die excuses aanbiedt, het bezoek van minister Robbert Dijkgraaf aan Suriname waar vroeger plantages waren en vooral veel aandacht voor het slavernijverleden horen bij dit herdenkingsjaar. Officieel werd op 1 juli 1863 de slavernij afgeschaft, maar om de schade voor de plantagehouders te beperken, moest een deel van de slaven nog 10 jaar doorwerken op de plantages, al ging dat toen onder staatstoezicht. Daarmee stopte de slavernij in de praktijk pas op 1 juli 1873, nu 150 jaar geleden. Het doel van het herdenkingsjaar is stilstaan bij het pijnlijke slavernijverleden en mensen bewust maken van de gevolgen voor de slaven en ook voor de mensen die nu leven. En dat is precies wat de leerlingen in het programma ‘Slavernij’ bij het Drents Archief gaan doen.

Wat veel mensen namelijk niet weten is dat ook Drenthe een slavernijverleden heeft. Belangrijke Drentse families hadden plantages met slaven in Suriname. Zij brachten zelf vrijwel nooit een bezoek aan hun plantages in Suriname, maar verdienden wel veel geld aan de slavernij. Het toezicht op de plantages lieten zij over aan directeuren. Administrateuren hielden de rijke Drenten in jaarverslagen op de hoogte van alles wat er op de plantages gebeurde. Een aantal van die jaarverslagen is in het Drents Archief bewaard gebleven.

In dit programma duiken de leerlingen in het leven van de slaven op de Surinaamse plantages en komen ze meer te weten over het Drentse slavernijverleden. De leerlingen spelen digitaal een spel in de oude kelders van het Archief. Met de hulp van computers, scanners en touchscreen ontdekken zij de archiefstukken en maken ze kennis met het slavernijverleden, koloniale waren en het behoud en beheer van een archief.

Programma (globaal)

09.30 uur start eerste programmaonderdeel
groep 1 - Kennismaken met het archief en met eeuwenoude archiefstukken in de studio. Daarnaast bekijken leerlingen een film over het slavernijverleden.
groep 2 - Het slavernijverleden van Drenthe ontdekken door middel van een digitaal spel in de kelders van het archief.
10.30 uur wissel
groep 1 - Het slavernijverleden van Drenthe ontdekken door middel van een digitaal spel in de kelders van het archief.
groep 2 - Kennismaken met het archief en met eeuwenoude archiefstukken in de studio. Daarnaast bekijken leerlingen een film over het slavernijverleden.
11.30 uur einde programma


Bij kleinere groepen (minder dan 20 leerlingen) starten we met het programma in de studio met de hele groep en spelen we na de pauze het spel in de kelders van het archief.

Aansluiting onderwijs en kerndoelen

De leerlingen leren over kenmerkende aspecten van tijdvak 'Pruiken en Revoluties - Slavernij'. Daarnaast leren ze over de belangrijke historische personen en gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis en kunnen die voorbeeldmatig verbinden met de wereldgeschiedenis.

Culturele Mobiliteit

Het programma Slavernij is niet alleen te boeken als los programma, maar ook via het Culturele Mobiliteitsplan. Dankzij financiële steun van de provincie Drenthe kunnen scholen voor primair onderwijs met touringcars van Culturele Mobiliteit naar het Drents Archief. Voor een aantrekkelijk tarief wordt het vervoer voor scholen in Drenthe van deur tot deur geregeld! Aanmelden kan via Kunst en Cultuur Drenthe.

Praktische informatie en aanmelden

  • Voor wie (groepen): 7 en 8
  • Sluit aan bij: Cultureel Erfgoed. Kerndoelen: Oriëntatie op jezelf en de wereld – Tijd, kerndoel 51, 52 en 53 (tijd van pruiken en revoluties 1700-1800 - slavernij); Kunstzinnige oriëntatie, kerndoel 56 (cultureel erfgoed)
  • Max. aantal leerlingen: 48
  • Benodigde begeleiding: 1 per 30 leerlingen
  • Boekingsperiode: Hele schooljaar
  • Lesmateriaal: Ja, lesbrief
  • Duur: 2 uur
  • Kosten: € 4,50 per leerling
  • Locatie: Drents Archief, Brink 4, 9401 HS Assen
  • Vervoer: de scholen zorgen zelf voor het vervoer naar het Drents Archief of regelen vervoer via Culturele Mobiliteit (zie hierboven)
  • Meer informatie en aanmelden: neem contact op met een van onze educatief medewerkers

Kijk ook eens bij