Excerpt: Nina en Minke deden onderzoek in het Drents Archief en schreven een blog-reeks over de periode na de bevrijding van Drenthe. 

Verpleegsters van het Wilhelminaziekenhuis trekken juichend met Canadese bevrijders over de Brink, 13 april 1945, Jan Otter. Collectie Gemeente Assen, Drents Archief

De komende weken nemen we je mee in een verhalenreeks over de periode na de bevrijding van Drenthe. Hierin lees je het verhaal van onder andere Antje Buursma, dochter van NSB’er Tunnis Buursma. En het verhaal van Ben Boers, die als 11-jarige hongervluchteling in Drenthe verbleef. Het duurde na de bevrijding nog weken voordat hij naar huis kon.

Van ieder verhaal zijn archiefstukken te vinden in het Drents Archief. Zoals een dagboek, brieven, foto's, een proces verbaal, noem maar op. Je leert een aantal personen kennen die in Drenthe woonden of verbleven en je leest over hun leven na de bevrijding. Want was het wel zo'n feest? 

Deze reeks is geschreven door Nina en Minke, zij volgen de master Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens een stage bij het Drents Archief hebben zij onderzoek gedaan naar de omstandigheden na de bevrijding van Drenthe. Alle verhalen zijn dan ook terug te vinden in ons archief.

Lees hier het eerste blog over de bevrijding en krijg alvast een preview van de verhalen die je kunt verwachten.

In het tweede blog lees je het verhaal van Antje Buursma. Zij was dochter van NSB'er Tunnis Buursma. Na de oorlog was zij nergens welkom als 'dochter van'. Hier lees je haar verhaal. 

In het derde blog lees je over bewegingsvrijheid. Zo was er nauwelijks vervoer beschikbaar voor de familie Tijmes, melkhandelaar in Drenthe. Ook waren er reisbeperkingen en een avondklok van kracht. Meer hierover lees je hier.

Het vierde blog gaat over evacués. Met name kinderen uit het westen van het land en Limburg worden tijdens de hongerwinter in Drenthe ondergebracht. Hier kunnen zij aansterken. In afwachting van de vrijheid verblijven ze bij boeren. Zo ook de 11-jarige Ben Boers, die een dagboek bijhield. Hoe kwamen deze kinderen na de bevrijding weer thuis? Dit kon weken duren. Het verhaal lees je hier.