Laatste update: 3 februari 2025
Luister je op woensdagochtend mee naar het programma Koffie en Keuvelen op Radio Drenthe? Presentator Wim Boer belt rond 11.40 uur met Ellen van der Velds of Hilde Boelema van het Drents Archief en samen bespreken ze een historisch Drents onderwerp. De variatie is groot: het kan iets recents zijn, zoals bloemkoolwijken, of iets van heel lang geleden, zoals de kano van Pesse. Of een onderwerp dat aansluit bij de actualiteit, bijvoorbeeld het 100-jarig bestaan van de TT. Als luisteraar kun je vooraf je ervaringen en herinneringen aan het thema van de week delen via de Facebookpagina's van Radio Drenthe en het Drents Archief. Wie weet hoor je je eigen reactie terug op de radio!
Je hoort ons in het gesprek regelmatig verwijzen naar archiefstukken of collecties in onze beeldbank. Had je niet zo snel pen en papier bij de hand of wil je gewoon meer informatie over een bepaald onderwerp? Bekijk dan hieronder onze tips, gerangschikt per uitzending (van nieuw naar oud). Ben je benieuwd welke onderwerpen we in 2023 behandelden? Onderwerpen die je in 2024 hoorde in Koffie en Keuvelen vind je hier.
5 februari: Purit Klazienaveen
Zegt de naam Klazit je iets? Waarschijnlijk niet! Het was de voorlopen van Purit, de Norit-fabriek in Klazienaveen. Rond 1920 werd deze fabriek opgericht en werd er actieve kool vervaardigd uit turf. De fabriek bestaat nog steeds en er worden onder meer de zware pilletjes tegen maag- en darmklachten geproduceerd.
29 januari: Kleine Koos
Jacobus van Slooten, ook wel bekend als Kleine Koos, was rond 1900 was hij een bijzondere verschijning in Coevorden. Klein van postuur, lopend met een stok en een petje scheef op z’n hoofd. Koos stond bekend als de Cupido van de stad. Hij kende elk geheim plekje van de stad. Daar liet hij liefdesbriefjes achter voor jonge geliefden, verboden liefdes, en weduwen die heimelijk brieven stuurde naar de boekhandelaar.
22 januari: Carel de Vos van Steenbergen
Omdat Amerika deze week volop in het nieuws is, vertellen we een Drents verhaal met een Amerikaans tintje. Carel de Vos van Steenwijk was een telg uit een rijke Drentse familie. Terwijl zijn leeftijdsgenoten uit de elite hun loopbaan voorbereidden met een 'grand tour' langs de culturele en politieke hoofdsteden van Europa, stak de 24-jarige baron de Atlantische oceaan. Hij hield een dagboek van zijn reis bij. Na zijn periode in Amerika bekleedde hij allemaal belangrijke politieke functies in Drenthe. Misschien was hij in Amerika geïnspireerd geraakt?
15 januari: Hofleveranciers
De Deense koning Frederik baarde begin dit jaar opzien door de samenwerking stop te zetten met ruim honderd bedrijven die de titel ‘Hofleverancier’ dragen. Hij vond het een ouderwets gebruik; bedrijven die voor langere tijd een beroep kunnen doen op erkenning van het Deense koningshuis en slechts zelden (of nooit) diensten daarvoor leveren. Hoe zit het eigenlijk in ons land met de hofleveranciers? Hoe word je hofleverancier? En bij welke Drentse ondernemingen prijkt er een Koninklijk wapenschild op de gevel? Ellen zocht het uit en vertelde erover bij Tommas Eggens, die presentator Wim Boer een weekje mocht vervangen.
8 januari: 100 jaar TT
2025 is het jaar van de honderdste verjaardag van de TT in Assen! De allereerste TT werd gehouden op 11 juli 1925. Wegwedstrijden op een motor waren altijd verboden, maar artikel 21 van de Motor- en Rijwielwet van 1924 gaf de mogelijkheid een ontheffing hiervoor te verlenen. De in 1922 opgerichte Motorclub Assen en omstreken maakte daar gelijk gebruik van. De eerste TT-race ging over een kort daarvoor aaneengesloten wegendriehoek met een lengte van 28,4 kilometer tussen de dorpen Rolde, Borger en Schoonloo.