De treinkaping en Kamp Schattenberg. Twee inmiddels bekende begrippen als het gaat om de Molukse geschiedenis. Toch is het verhaal van de Molukkers in Nederland veel uitgebreider dan deze twee aspecten. In dit speciale programma over de Molukse geschiedenis komen leerlingen meer te weten over de Molukse gemeenschap, cultuur en geschiedenis. Wanneer kwamen de Molukkers eigenlijk naar Nederland? Waar gingen ze wonen? Hoe ontstonden de Molukse woonwijken? Wat zijn typische Molukse culturele gebruiken en gewoonten? En hoe zit het met het eten? En Kamp Schattenberg, hoe was het leven daar voor de verschillende generaties? Allemaal vragen die aan bod komen in dit interactieve programma.
Persoonlijke verhalen
Naast een stuk algemene geschiedenis over de Molukse gemeenschap, ligt de nadruk op de persoonlijke verhalen van Molukse mensen in Nederland. Hoe was het leven voor de eerste en tweede generatie hier in Nederland en op Kamp Schattenberg in het bijzonder? Hoe zag hun leven eruit? En hoe kijkt de derde generatie nu tegen de Molukse geschiedenis en cultuur aan? Voelen ze zich nog echt Moluks of zien ze zichzelf meer als Nederlander? En hoe kijken leerlingen tegen de gemeenschap aan? Wat vinden ze bijvoorbeeld van de cultuur en komen ze in hun directe omgeving in aanraking met mensen uit de Molukse gemeenschap?
Het programma over de Molukse geschiedenis bestaat uit twee onderdelen.
- In de kelder spelen de leerlingen een escaperoom. In dit onderdeel komen de leerlingen meer te weten over het leven op kamp Schattenberg door de tijd en generaties heen.
Lukt het ze elkaar te bevrijden en de generaties weer bij elkaar te brengen? - In de studio krijgen ze uitleg over de geschiedenis van de Molukkers, kijken ze een film en spelen ze een quiz.
Door het hele programma heen zitten originele archiefstukken gevlochten uit het BP-archief* dat speciaal door de Molukse gemeenschap is overgedragen aan het Drents Archief. Kortom, een uniek programma bomvol persoonlijke verhalen, cultuur en geschiedenis over de Molukse gemeenschap.
*BP-archief: Badan Persatuan
Gastspreker
Het is mogelijk een gastspreker uit te nodigen uit de Molukse gemeenschap die een persoonlijk verhaal komt vertellen. Hierdoor gaat de Molukse cultuur en geschiedenis nog meer leven voor de leerlingen. Indien gewenst, dit graag aangeven bij de boeking. Er wordt dan gekeken naar de mogelijkheden. Bij boeking inclusief gastspreker worden extra kosten in rekening gebracht.
Indeling groepen
De groep wordt in tweeën gesplitst. We verzoeken je hier op school al over na te denken. Bij kleinere groepen (minder dan 20 leerlingen) starten we met de hele groep het programma in de studio.
Programmatijden
09:30 uur | Start programma |
11:30 uur | Einde programma |
Aansluiting onderwijs
Het programma is lesstofvervangend en vakoverstijgend. Sluit aan bij Nederlands, Oriëntatie op jezelf en de wereld, Kunstzinnige Oriëntatie. Kerndoelen 1 t/m 4,6,7,9,12. Mens en samenleving; 37,38, 51 t/m 53 en 54 t/m 56.
Praktische informatie
- Voor wie (groepen): 7 - 8
- Max. aantal leerlingen: 50
- Benodigde begeleiding: min. 1 begeleider per 30 leerlingen
- Boekingsperiode: via de CULMO is dit programma van oktober t/m april te boeken inclusief busvervoer. Losse boekingen kunnen het hele schooljaar rechtstreeks bij het Drents Archief gedaan worden.
- Lesmateriaal: ja, een lesbrief
- Duur: 2 uur
- Locatie: Assen
- Programmakosten: € 5,- per leerling