22 december 2022
Bijna iedereen is nieuwsgierig naar het verleden van zijn of haar familie. Het Drents Archief organiseert daarom op zaterdag 28 januari de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis. Het thema dit jaar is ‘Tweede Wereldoorlog'. Een middag boordevol lezingen en workshops over het vinden van informatie over personen in oorlogsarchieven en andere bronnen. Daarnaast zijn er speciale Tweede Wereldoorlog-rondleidingen door het depot. Ook worden de politierapporten van de Asser politie uit de oorlogsjaren die dag online gezet.
De Dag van de Drentse Familiegeschiedenis is van 12.30 tot 16.30 uur in het Drents Archief in Assen. De deelname is gratis.
> Aanmelden voor de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis
Lezingen over de Tweede Wereldoorlog in Drenthe
Tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kunnen bezoekers drie lezingen volgen. Schrijfster Saskia Aukema vertelt over huwelijken in doorgangskamp Westerbork. Ze schreef hierover een boek: ‘Tot de dood ons scheidt'. Martijn Dijkstra van het Drents Archief spreekt over de systematische roof van eigendomen van Nederlandse Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog heeft de overheid geprobeerd door middel van rechtsherstel het geroofde eigendom aan de rechtmatige eigenaren terug te geven of te compenseren. Dit rechtsherstel kampte echter met gebreken, waardoor Joodse oorlogsslachtoffers tekort zijn gedaan. Verder vertelt José Martin van Herinneringscentrum Kamp Westerbork over het interneringskamp Westerbork voor NSB’ers, SS’ers en andere personen, die van collaboratie met de nazi’s werden verdacht.
Onderzoek in oorlogsarchieven
Wilt u zelf aan de slag met onderzoek in de oorlogsbronnen? Speciaal daarvoor staan er drie workshops op het programma. Marcel Zantingh geeft uitleg over onderzoek in het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, Gerben Dijkstra vertelt over het archief van de Militaire Commissaris en Ferry Sieders geeft tips voor het speuren in de politierapporten en het archief van het Huis van Bewaring. Ook geven archiefmedewerkers twee rondleidingen door het depot langs bijzondere stukken uit de Tweede Wereldoorlog-collectie. De hele middag zijn ervaren onderzoekers en medewerkers van het Drents Archief aanwezig om te helpen met genealogisch onderzoek en met het raadplegen van de scans van de dag- en nachtrapporten van de Asser politie (1940-1945) en het Huis van Bewaring (1940-1945).
Ook mensen die meer willen weten over het NSB-verleden van familieleden zijn van harte welkom om, samen met een ervaringsdeskundige, in alle rust in gesprek te gaan over de onderzoeksmogelijkheden. Tot slot kunnen bezoekers even rustig gaan zitten met een kopje koffie of thee en de oorlogspodcast ‘De Hilte 11' beluisteren.
Het programma van de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis
(klik op het desbetreffende onderwerp om meer over de inhoud van de lezing/workshop te lezen)