Lezing: Bronnen Interneringskamp Westerbork

Kalender
Drents Archief
Datum
28 januari 2023 13:00 - 13:45

Beschrijving

Tussen 24 april 1945 en 1 december 1948 fungeerde kamp Westerbork als een interneringskamp voor NSB’ers, SS’ers en andere personen, die van collaboratie met de nazi’s werden verdacht. Na de Tweede Wereldoorlog werden tussen de 120.000 en 180.000 mensen geïnterneerd in ruim 120 interneringskampen in Nederland.

In de zomer van 1945 was de toestand in het Interneringskamp Westerbork chaotisch. Een deel van de Joden die in het kamp waren achtergebleven werd in de eerste bevrijdingsmaanden ingezet bij de bewaking van de geïnterneerden. Daarnaast waren er de bewakers van de Binnenlandse Strijdkrachten, het voormalig verzet, en een aantal vertegenwoordigers van het Militair Gezag (MG) die elkaar de macht betwisten. Het leven werd mede daardoor gekenmerkt door slechte omstandigheden en (incidentele) psychische en lichamelijke misstanden.

José Martin vertelt in deze lezing over de oorlogsbronnen die licht werpen op het interneringskamp Westerbork.

José Martin is journalist, docent en historica, sinds 2000 werkzaam bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Bij het Herinneringscentrum is José verantwoordelijk voor Een Naam en een Gezicht, de slachtofferdatabase waarin de afgelopen decennia een schat aan gegevens uit tal van archieven is samengebracht. Deze database vormde de basis voor het boek De 102.000 Namen, waarvan ze de eindredactie had en waarin nog steeds nieuwe wijzigingen moeten worden aangebracht. Door haar jarenlange ervaring met genealogie en de speurtochten in vele archieven naar informatie over vervolgingsslachtoffers, heeft ze een schat aan kennis opgedaan, die ze graag deelt met anderen.

Deelname is gratis. Aanmelden voor deze en andere activiteiten tijdens de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis kan via onderstaand aanmeldformulier.  

> Meld je nu aan!