Op donderdag 28 november wordt de documentaire Keroncong Tugu gepresenteerd in het Drents Archief. U bent van harte welkom om deze presentatie bij te wonen. Inloop is vanaf 19:30 uur, start om 20:00 uur.
Over de documentaire
Keroncong is al eeuwenlang een populair muziekgenre in Indonesië. De keroncong-muziek is ontstaan in Tugu, een dorp ten noorden van Jakarta, beter bekend als Kampung Tugu. De Tugunezen wonen daar al vanaf 1661. Ze zijn afstammelingen van vrijgemaakte slaven.
Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945 bleef een deel van de Tugunese gemeenschap in Kampung Tugu wonen. Zo’n dertig gezinnen besloten echter in Nieuw-Guinea een nieuw bestaan op te bouwen. Toen Nieuw-Guinea in 1962 Indonesisch grondgebied werd, moesten deze Tugunezen opnieuw vertrekken, ditmaal tijdelijk naar Nederland. Ze verbleven onder meer in woonoord Pieterberg in de gemeente Westerbork. Het zou het begin zijn van een lange reis, want van daaruit zouden ze verder migreren naar Suriname. De vooruitzichten bleken daar zo ongunstig dat ze definitief terugkeerden naar Nederland.
De Tugunezen in Nederland wonen hier inmiddels ruim 55 jaar. Hoogeveen kent een grote Tugunese gemeenschap. Hebben de Tugunezen in Nederland hun draai kunnen vinden? In Indonesië wordt de keroncong Tugu nog steeds beoefend. Is dat ook het geval in Nederland? Staan de jongeren daar nog steeds voor open? In deze documentaire wordt gezocht naar antwoorden.
Meer informatie
De documentaire is gemaakt door Boudie Rijkschroeff en Rifgi Mardhani. Meer informatie over het programma vindt u hier. Aanmelden is gratis en kan via info@drentsarchief.nl.