Excerpt: Jeroen is ADI en vertelt wat er bij dat werk komt kijken!

8 augustus 2024

Jeroen vertelt je wat er bij het werk van ADI komt kijken!

Heb je gezien dat we bij het Drents Archief een vacature hebben voor een Adviseur Digitale Informatievoorziening (ADI)? Het is een functie die nog maar een aantal jaren bestaat binnen het Drents Archief. Dat zit zo: sinds we pilots draaien voor ons e-depot - dé digitale bewaarplaats voor archieven in Drenthe - hebben we ADI’s in dienst. Ongeveer vier jaar dus. Maar wat doet een ADI? En wat moet je eigenlijk kunnen om als ADI bij ons aan de slag te gaan? We vroegen het aan onze collega Jeroen Clijsen. Hij werkt nu ruim een jaar als Senior ADI voor het Drents Archief. 

Even vooraf: Wat is een ADI? 

Adviseurs Digitale Informatievoorziening (ADI’s) zijn hét aanspreekpunt voor digitale archivering binnen het Drents Archief. Ze adviseren onze partners over een goede digitale informatiehuishouding en aansluiting op het e-depot. Samen met onze archivaris zorgen ze voor de kwaliteit en continuïteit van digitale archieven en collecties. 

Jeroen, als ADI heb je veel contact met verschillende typen mensen? Klopt dat?
Jeroen: “Klopt! Je hebt veel gesprekspartners en je moet dan ook goed kunnen schakelen. Als ADI voer je de ene dag gesprekken met specialisten en DIV-medewerkers bij gemeenten, bijvoorbeeld over lopende projecten. Een andere dag spreek je met collega ADI’s bij gelijksoortige organisaties overal in het land om kennis uit te wisselen. We hebben ook veel contact met leveranciers van zaaksystemen die bij lokale overheden gebruikt worden en natuurlijk met onze eigen archivaris. Het leuke is dat het allemaal verschillende mensen zijn, met andere rollen en belangen en daar moet je een weg in zien te vinden.”

Je zegt zaaksystemen. Elke gemeente heeft misschien wel een of meerdere van dit soort systemen of applicaties. Moet je daar als ADI allemaal kennis van hebben?
“Kennis van hoe gemeentelijke applicaties werken is handig, maar niet persé nodig. Gebruikservaring met MS365 is wel erg nuttig en algemene kennis van hoe ICT werkt ook. Het is ook handig als je een beetje een beeld hebt van wat informatiebeheer inhoudt. Maar de rol van ADI is geen specialistische rol, je moet breed georiënteerd zijn en dus overal een beetje vanaf weten of je ergens snel in kunnen verdiepen.

Jij bent ADI, er zijn meer mensen in onze organisatie met diezelfde functie en we zoeken nog een nieuwe collega. Werken jullie als team samen, of heeft ieder zijn eigen projecten?
“Dat wisselt. Je moet zelfstandig afwegingen kunnen maken, beleid of verslagen kunnen schrijven en je bent vaak in gesprek met derden, maar je doet ook veel samen. Het team is hecht en heeft dat ook nodig. Uiteindelijk doen we alles met hetzelfde doel.  We stemmen veel met elkaar af. Projecten worden in teamverband uitgevoerd, samenwerking is daarin heel belangrijk. Niemand is dan ook in zijn eentje verantwoordelijk voor het geheel, we doen het echt samen.”

Welke eigenschappen zoeken jullie in een nieuwe ADI?
“Een ADI moet zelfstandig kunnen werken, maar dus ook in een team. Je moet in staat zijn een project vorm te geven, waarbij er ruimte is om van elkaar te leren, kennis op te nemen en te delen. Het is een functie waarbij netwerken belangrijk is, waarbij vooral de inhoud leidend is. Een ADI moet complexe processen kunnen doorgronden en vormgeven, inzicht hebben in verhoudingen bij lokale overheden en vooral leergierig zijn. Abstract kunnen denken is wel echt een pré.”

Zeg Jeroen, tot slot, wat vind jij nu écht het leukste aan je vak?
“Ik vind de zelfstandigheid in de uitvoering van het werk heel leuk. Maar ook het feit dat ik binnen en buiten het Drents Archief veel verschillende gesprekspartners heb met allerlei verschillende achtergronden en rollen. En het projectmatig werken, met veel ruimte om zelf invulling te geven aan het wat en hoe we iets aanpakken. Tot slot vind ik een prettige samenwerking met interne en externe collega’s heel belangrijk… en ik heb een boel leuke collega’s!” 

Geïnteresseerd?

Denk je na dit interview: hmm, misschien is die rol van ADI wel iets voor mij? Bekijk dan onze vacature en stuur je motivatie + cv naar ons toe.

Wil je nog meer weten over de functie of de rol van de Adviseur Digitale Informatievoorziening? Neem dan contact met ons op via e-depot@drentsarchief.nl of bel tijdens kantoortijden naar 0592 – 313 523.