13 juli 2020
Een omvangrijke collectie historische kaarten van het Drents Archief is vanaf deze week online te bekijken. Het zijn topstukken uit de Historische Atlas, een losse verzameling kaarten van Drenthe, maar ook van andere provincies en (omliggende) landen. De kaarten dateren van de 17de tot en met de 20ste eeuw en zijn allemaal met een ander doel gemaakt. Van elke Drentse gemeente zijn er kaarten te vinden in deze Historische Atlas. Denk aan een kaart van de Uffelter marke uit de 18de eeuw, een toeristenkaartje van Emmen uit de jaren ’30 of een kaart uit april 1945 met de posities van het Duitse leger en de Geallieerden in Drenthe.
Bekijk nu de collectie kaarten uit de Topografische Atlas.
Vanwege de corona-pandemie was het Drents Archief dit voorjaar een aantal maanden voor publiek gesloten. In die periode heeft het archief al meerdere topcollecties online gepubliceerd, zodat publiek thuis aan de slag kon met het doen van historisch onderzoek. De Topografische Atlas stond in eerste instantie gepland voor eind dit jaar, maar dat is nu vervroegd.
Historische Atlas
Bij een Historische Atlas denk je al gauw aan een boek waarin oude kaarten zijn afgedrukt. Maar bij musea en archieven wordt met deze term vaak een losse verzameling kaarten, prenten of foto’s bedoeld die betrekking hebben op een bepaald gebied.
In de collectie die het Drents Archief online heeft gezet zijn kaarten te vinden uit vier eeuwen. Op sommige kaarten is alleen (een deel van) onze provincie te zien, zoals onder andere een kaart ‘Ter Bevestiging van het dorp Beilen’. Het centraal gelegen dorp in onze provincie wordt door een brand in 1820 bijna volledig van de kaart geveegd, alleen de kerk overleeft de vuurzee. Twee jaar later wordt er een plan gemaakt om van Beilen een vestingstad te maken, naar het voorbeeld van Coevorden. Op de kaart zijn poorten, paviljoenen en een arsenaal te zien, het plan is echter nooit uitgevoerd.
Hoe te zoeken?
De ruim 1200 kaarten uit de Historische Atlas zijn te vinden via het kaartenmenu. Liever via het archievenoverzicht zoeken? Het toegangsnummer is 0181. Door op een beschrijving van een kaart te klikken, krijgt u de afbeelding van de kaart in beeld. De kaarten zijn gratis te downloaden en te gebruiken, uiteraard voorzien van bronvermelding.