Thuisvrijwilligers doen belangrijk werk voor stamboomonderzoekers in Drents Archief
18 januari 2022
> Ga direct naar de genealogische database
Een kaart van Drenthe met daarop alle 34 voormalige gemeenten die langzaamaan steeds groener kleurt: daarmee maakt het Drents Archief inzichtelijk welke huwelijksaktes, uit de periode 1933-1945, in de online database van het archief te vinden zijn. En dat is dan weer interessant voor genealogen en (amateur-)onderzoekers, die bijvoorbeeld onderzoek doen naar hun voorouders. Wat bijzonder is aan deze collectie huwelijksaktes: het Drents Archief maakt gebruik van een ploeg vrijwilligers die – vanuit huis – helpen bij het invoeren van gegevens uit de aktes.
Alle gegevens een voor een overnemen
Akten van de burgerlijke stand worden pas na een bepaalde periode openbaar, voor huwelijksaktes geldt een termijn van 75 jaar. Archieven kiezen er vaak voor om deze aktes in clusters van vijf of tien jaar online te zetten, simpelweg omdat het digitaliseren en indiceren van analoge archiefstukken een tijdrovende klus is. De vaak handgeschreven aktes moeten namelijk eerst doorzoekbaar worden gemaakt voordat ze online komen. Daar heeft het Drents Archief sinds kort hulp op afstand bij, dankzij een aantal thuisvrijwilligers. Zij krijgen als het ware een digitale stapel aktes waarvan ze per akte alle belangrijke gegevens overnemen: de namen van de bruid en bruidegom, van hun ouders, geboortedata, geboorteplaats, etc. Als alle aktes van een jaar of een gemeente klaar zijn, worden ze nogmaals gecontroleerd voordat ze online komen.
Ferry Sieders van het Drents Archief stuurt de groep vrijwilligers aan: “Een aantal thuisvrijwilligers gaat als een speer en indiceert tientallen aktes per dag! Anderen helpen een paar uurtjes per week en dat is ook prima. Onze vrijwilligers bepalen zelf wanneer en hoelang ze aan de slag gaan.”
Canadese bruidegoms
Bij het indiceren vallen ook bijzondere dingen op: zo verschijnen er vanaf april 1945 steeds vaker Canadese bruidegoms in de aktes. Ze komen als ‘landbouwer’ in de akte terecht en pikken alle ontluikende bloesemknopjes uit het dorp in. In het bevrijdingsjaar trouwen zelfs drie jonge Drentse zussen uit Eelde, elk met een Canadees.
Als van alle gemeenten de huwelijksaktes tot 1945 doorgewerkt zijn, betekent dat niet dat de thuisvrijwilligers niks meer kunnen doen. Sieders: “Na de huwelijksaktes zijn er wel weer andere akten van de burgerlijke stand die we graag online willen zetten.”
De huwelijksaktes waarvan de gegevens al zijn ingevoerd zijn vanaf nu te vinden in de genealogische database van het Drents Archief.