“Het verblijf in kamp Schattenberg was voor mij met een lach en een traan.” Precies zeventig jaar geleden vertrokken honderden Molukse gezinnen naar Nederland, voor een tijdelijk verblijf. Ze kwamen terecht in kamp Schattenberg, het voormalig kamp Westerbork. Vier kinderen van toen vertellen in de vierdelige podcastserie over opgroeien in een woonoord ver van huis. Aan het woord komen: Orpa Goergoerem (1952), Mietji Hully (1951), Charlie Saptenno (1941) en Augustinus Tuparia (1950).
Kamp Schattenberg is een podcast over saamhorigheid, heimwee, kattenkwaad, nachtmerries en een vernietigende brand. Tertawa dan tumpah air mata, met een lach en een traan.
‘Naar Holland toe’
De vaders van de vier kinderen maakten deel uit van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, het KNIL. Dit koloniale leger vocht sinds 1814 voor de Nederlanders. Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, hield het KNIL op te bestaan. Maar wat moest er nu gebeuren met de KNIL-militairen? Verschillende opties passeerden de revue. Een ding werd duidelijk: de ex-soldaten van de KNIL konden niet op de Molukken blijven. Uiteindelijk werd de Nederlandse staat in een kort geding gedwongen om de hoofdzakelijk Molukse militairen voorlopig naar Nederland te halen. Door ze in dienst te nemen, konden naar Nederland worden verscheept. Ongeveer 12.000 mannen, vrouwen en kinderen stapten daarom begin 1951 op de boot. ‘”Naar Holland toe...”
Drents Archief en RTV Drenthe
Kamp Schattenberg is een podcast van het Drents Archief en RTV Drenthe, gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol. In vier delen wordt het verhaal van woonoord Schattenberg verteld. De podcast Kamp Schattenberg - Tertawa dan tumpah air mata was te horen in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de website van RTV Drenthe en het Drents Archief en in de verschillende podcastapps.
70 jaar Molukkers in Drenthe
Het Drents Archief, Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en stichting ADAK (Aan de Andere Kant) staan stil bij het feit dat 70 jaar geleden de eerste Molukkers in Drenthe aankwamen. Samen willen ze de verhalen rond Kamp Schattenberg en de Moluks-Nederlandse geschiedenis vertellen. Vanaf half april staat op geheugenvandrenthe.nl een interactieve plattegrond van het kamp met verhalen en foto’s van (familie van) de mensen die er leefden. Ook komt er een speciale web expositie met foto’s van Schattenberg op drentsarchief.nl. Hier én op de social media van het Drents Archief is ook het complete programma te vinden.
Het Drents Archief en AAN DE ANDERE KANT werken samen om de verhalen rond Schattenberg en de Moluks-Nederlandse geschiedenis te vertellen.
Kamp Schattenberg is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdrages van Provincie Drenthe, Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe en De Emmaplein Foundation.