Schrijver, dichter en taalactivist Gerard Nijenhuis is overleden. Hij zag in 1932 in Gieten het levenslicht. Hij was de derde zoon van Gerhard Nijenhuis en Jentje Werners, zijn vader was burgemeester van Gieten.
Drentse dreumerijen
In het gezin Nijenhuis werd Nederlands gesproken: Drents leerde hij in het dorp. Nijenhuis studeerde in de jaren 50 theologie in Groningen. In die tijd schreef hij Nederlandstalige gedichten, vooral sonnetten en novellen. Als beginnend schrijver gebruikte hij het pseudoniem Harm Werners, ontleend aan de namen van zijn grootvaders. In 1952 debuteerde hij met het Drentstalige gedicht ‘In Memoriam’ in het maandblad ‘Drenthe’. Ook schreef hij de teksten voor de rubriek 'Drentse dreumerijen' van de omroep RONO. Een selectie hieruit, de bundel ‘Um 't Hemelriek’, verscheen in 1955.
In zijn Groninger jaren richtte hij mede ‘de Drentse Schrieverskring’ op en in 1956 was hij de geestelijke vader en medeoprichter van ‘Oeze Volk’. In hetzelfde jaar vertrok hij naar Amsterdam om zijn studie af te ronden, daarna werd hij predikant in IJmuiden, Zaandijk en Koog aan de Zaan.
Schrijver en dichter
In 1971 keerde Nijenhuis terug naar Drenthe, twee jaar later verscheen een poëziebundel met de titel ‘Tweetalig’. In 1978 volgde de Nederlandstalige poëziebundel ‘Leven op afstand’, waarna een zeer productieve periode aanbrak. Zowel in zijn proza als in zijn poëzie werd homoseksualiteit een belangrijk thema. Inmiddels had Nijenhuis het predikantsambt vaarwel gezegd en was hij bedrijfsmaatschappelijk werker geworden. Daarnaast werkte hij voor de radio. Zo presenteerde hij voor Radio Drenthe op zondagochtend 'In de mooie kaomer'. In 1987 kreeg hij de Culturele Prijs van Drenthe en in 2002 won hij met vijf sonnetten de eerste prijs in een prijsvraag van de IJsselacademie. Bij de presentatie van zijn bundel ‘Tachtig gedichten’ in 2012 ontving Nijenhuis het eretieken van het Huus van de Taol. In 2018 kwam bij Het Drentse Boek een biografie over hem uit. Het boek met de titel ‘Dat ik besta komt door de taal’ werd geschreven door Lukas Koops. Hij werd toen ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Drie jaar geleden maakte Nijenhuis samen met muzikant Joost Dijkema de titelsong 'Dreum’ voor de podcast ‘De Hilte 11’ van het Drents Archief.
Nijenhuis woonde laatste jaren in Bronneger, waar hij samen met zijn partner Jan Gilhuis 'De Hereboerderij' beheerde. Gerard Nijenhuis is 91 jaar geworden.
Afbeelding: Professor H.J. Prakke (links) wordt tijdens een literaire avond in Balloo geïnterviewd over zijn leven en werk door Gerard Nijenhuis. Fotograaf: Sake Elzinga