Excerpt: Foto's Drentse pionier van landschapsfotografie nu te zien

In het Drents Archief is nu een nieuwe expositie te zien met foto's van Geesina Lels-Carsten (1863-1937). 

Pittoreske taferelen
Aan het eind van de negentiende eeuw ontdekten fotografen de schoonheid van het Drentse land
schap. In navolging van schilders van de Haagse School trokken ze erop uit om pittoreske taferelen vast te leggen: heidelandschappen, de herder met zijn kudde, oude rietgedekte boerderijen en mysterieuze hunebedden.
 

Geromantiseerd beeld van Drenthe
Carsten was een amateurfotograaf die haar hobby serieus nam. Ze was lid van de Nederlandsche Amateur Fotografen Vereeniging en deed vanaf 1901 meerdere malen mee aan wedstrijden en tentoonstellingen. Haar foto’s werden bovendien gepubliceerd in tijdschriften en in reisgidsen.

Net als een andere Drentse pionier van de landschapsfotografie, Geert Jannes Landweer (1859-1924), had Carsten een voorkeur voor het vastleggen van het ‘oude’ Drenthe, nog niet aangetast door de moderne tijd van fabrieken, machines, spoorwegen en telegraafpalen. Ze droeg zo bij aan een geromantiseerd beeld van Drenthe, waar de tijd stil stond en waar het ‘authentieke’ en ‘pure’ boerenleven nog zou bestaan.

Deze expositie sluit aan bij 'Veranderend Landschap' in Podium Zuidhaege waar foto's van Sake Elzinga te zien zijn. Hij maakte een jaar lang foto's van Drentse landschappen. De expositie is verweven met historische beelden uit het Drents Archief. 

Nieuwsgierig naar alle foto's van Geesina Lels-Carsten? Neem dan een kijkje in onze beeldbank