13 mei 2020
Door de coronacrisis ontvangt het Drents Archief voorlopig geen schoolgroepen. Toch brengen we de kinderen graag in aanraking met de geschiedenis van hun eigen omgeving. Hiervoor ontwikkelden we twee programma's, een tijdcapsule voor het primair onderwijs en een quiz over de joodse jongen Benno ter Berg die tijdens de oorlog in Assen woonde.
Primair onderwijs: Tijdcapsule
De leerlingen leggen hun leven zoals dat er nu uitziet vast door vragen over zichzelf te beantwoorden in het werkboek. Daarnaast zoeken leerlingen door middel van (basis)stamboomonderzoek uit waar hun 'roots' liggen. Bij dit onderdeel is het leuk als ze de hulp inschakelen van opa's en oma's via Whatsapp of (video-)bellen. Een mooie manier om in deze tijd met elkaar in contact te blijven!
Als de werkboeken ingevuld zijn, kunnen ze naar het Drents Archief verstuurd worden, per mail of per post. Wij bewaren de Tijdcapsules dan voor vijf jaar in ons depot, te midden van alle eeuwenoude Drentse archiefstukken. Na vijf jaar worden de leerlingen weer herenigd met hun Tijdcapsule en kunnen ze teruglezen hoe hun leven er tijdens deze bijzondere tijd uitzag.
Download hier het Tijdcapsule werkboek en de bijbehorende lesbrief.
Leerlingen van het PO van alle klassen kunnen hiermee aan de slag, voor de onderbouw is daarbij hulp van een ouder of broer/zus nodig.
Voortgezet onderwijs: In de sporen van Benno
Benno ter Berg was een Joodse jongen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Assen woonde met zijn familie. Via Westerbork is hij in Auschwitz terecht gekomen, waar hij in 1942 werd vermoord. Benno hield een dagboek bij, waarin hij zijn leven in de oorlogsjaren beschrijft. Het dagboek van Benno wordt bewaard in het Drents Archief.
Via een interactieve quiz via het platform Spacetime Layers duiken leerlingen in het leven van Benno, zijn ouders en zijn zusje. Een verhaal zonder goede afloop, maar des te belangrijker voor leerlingen om mee in aanraking te komen in dit bevrijdingsjaar.
De lesbrief met instructies voor de leerlingen kunt u hier downloaden.
De quiz is geschikt voor alle klassen en niveaus en is een mooie aanvulling op geschiedenislessen over de Tweede Wereldoorlog.
Voor vragen over het online lesmateriaal kunt u contact opnemen met onze educatieve medewerkers.
Heeft u of uw school de komende tijd behoefte aan meer (online) lesmateriaal over geschiedenis of erfgoed?
Neem dan gerust contact op, wellicht kunnen we iets voor u op maat maken.