Excerpt: Op donderdag 19 september duiken we in de familiegeschiedenis van Qmusic-dj Jorien Renkema

18 juli 2024

Op donderdag 19 september organiseert het Drents Archief de eerste editie van 'Drents Archief presenteert...'. Tijdens deze eerste editie duikt niemand minder dan Qmusic dj Jorien Renkema in haar familiegeschiedenis. In het kader van het vrouwenjaar ‘Maagies en vrouwlu’ gaat het onderzoek in het bijzonder via de vrouwelijke lijnen van haar stamboom. 

Terug tot de 18e eeuw 
Archiefmedewerkers hebben samen met Jorien in het Drents Archief gezocht naar sporen uit haar verleden. Van trouwaktes en doopregisters tot krantenartikelen. Elke stap in het onderzoek levert een nieuw verhaal op. "Op de radio vertel ik graag de verhalen achter de muziek, van de artiesten. Maar ik ben ook erg nieuwsgierig naar mijn eigen geschiedenis", zegt Jorien. Archiefmedewerker Luc den Hartog hielp Jorien bij haar onderzoek. "De verhalen die we ontdekten, waaronder die van een bedelaar die in de Maatschappij van Weldadigheid heeft gezeten, vonden we dankzij de route langs de vrouwelijke lijn. Als je alleen op je eigen achternaam, dus via je vaderskant gaat zoeken mis je dus eigenlijk de helft van je eigen geschiedenis", vertelt hij.  

Ook het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) aanwezig
Monique Zwart van het CBG vertelt op 19 september alles over het doen van stamboomonderzoek: ‘Welke zoekvraag heb je en hoe pak je dat aan? Ik geef een kijkje achter de schermen van Verborgen Verleden en vertel hoe en waar jij antwoorden kan vinden over jouw familiegeschiedenis. Want in elke geschiedenis kun je interessante vondsten ontdekken’.

Dat bleek ook toen het CBG research deed naar de familiegeschiedenis van actrice Ilse Warringa. Haar aflevering was begin dit jaar op tv en werd voor een deel opgenomen in het Drents Archief. Ilse zei toen: ‘Het blijft raar, dat we namen van bevelhebbers uit de geschiedenis uit ons hoofd hebben moeten leren, maar dat de kennis van namen uit je eigen familie na twee generaties wel ophoudt.’

Zelf aan de slag 
Tijdens deze avond delen we waardevolle tips over hoe je genealogisch onderzoek doet en wat je allemaal kunt vinden. Na de presentatie is de studiezaal open, zodat je gelijk aan de slag kan gaan. We willen onze bezoekers motiveren hun eigen familiegeschiedenis in kaart te brengen. Veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen en wat er allemaal te vinden is. Met dit evenement willen we de drempel verlagen.

Onderzoeker Renske van Donk is ook aanwezig om tips te delen en het publiek op weg te helpen. Zij doet op dit moment onderzoek naar het leven van de gewone Drentse vrouw en schrijft hier een onderzoeksgids voor om onderzoekers op weg te helpen. Ook Brouwerij Maallust is uitgenodigd en laat het publiek proeven van een aantal bieren met vrouwelijke naam.  

Podcast 
Vanaf 19 september staat ook de eerste aflevering van de podcast 'Drents Archief presenteert...’ online met daarin de resultaten van het familieonderzoek van Jorien Renkema. Je luistert naar de bevindingen die Luc den Hartog heeft gedaan en hoort hoe Jorien haar stamboom ontrafelt. Ook komt archiefmedewerker Joke Wolff langs met een extra ontdekking. Je kunt de trailer van de podcast nu al luisteren!

Praktisch
Datum: donderdag 19 september
 
Tijdstip: 19:30 – 22:00 uur 
Locatie: Drents Archief 
Toegang: gratis, aanmelden is wel noodzakelijk en kan via dit formulier

C
redits persfoto: Qmusic