Ook kaarten in Archiefstukken

Kunt u de kaart die u zoekt hier niet vinden? Kijk dan in Archiefstukken.

0950 Stichting bosbrandbestrijding in de drie noordelijke provinciën (Drents Archief)

Uw zoekacties: Stichting bosbrandbestrijding in de drie noordelijke provinciën
0950 Stichting bosbrandbestrijding in de drie noordelijke provinciën
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
1.2. Organisatie en taken
0950 Stichting bosbrandbestrijding in de drie noordelijke provinciën
1. Inleiding
1.2.
Organisatie en taken
In het bestuur van de SBBB zaten vertegenwoordigers van deelnemende gemeenten, Staatbosbeheer en de provincie Drenthe. Het secretariaat/penningmeesterschap werd vanaf het begin uitgeoefend door de provincie Drenthe. In de herziene statuten uit 1983 werd de vertegenwoordiging in het bestuur meer specifiek geregeld. Namens de provincie maakte statutair nu de chef van het Kabinet van de Commissaris van de Koningin in de Provincie Drenthe deel uit van het bestuur. Hoewel niet statutair bepaald, was ook nu steeds de functie van secretaris-penningmeester van de stichting gekoppeld aan de functie van Kabinetschef. Toen dit in verband met een gewijzigde situatie binnen de provincie Drenthe per 2004 niet meer mogelijk was, werden de noodzakelijke werkzaamheden verricht door de adjunct secretaris-penningmeester.
Leden van het bestuur vertegenwoordigen de Stichting Bosbrandbestrijding ook in andere overlegorganen, zowel provinciaal als landelijk, zoals de Stichting tot bevordering van het Brandweerwezen in de provincie Drenthe, de Kon. Ned. Brandweervereniging en de Commissie Bosbrandweer van het Bosschap.
Naast het bestuur kende de SBBB een Technische Commissie, die vooral belast was met de voorbereiding en uitwerking van de organisatorische aangelegenheden.
In de eerste decennia van haar bestaan legde de SBBB zich vooral ook toe op daadwerkelijke brandbestrijding. Na de regionalisering van rampenbestrijding echter, trad er sinds eind jaren 70 van de twintigste eeuw een beperking van taken op. De SBBB hield zich nu vrijwel uitsluitend bezig met de brandpreventie. Vanaf 1981 vond er brandpreventie plaats middels vliegtuigbewaking. Steeds meer werd de coördinatie hiervan een van de hoofdtaken van de SBBB. Sindsdien namen ook vertegenwoordigers van direct betrokken brandweerhulpverle-ningsdiensten en politie zitting in de Technische Commissie.
Het vermogen waaruit de activiteiten werden gefinancierd, werd opgebouwd door bijdragen van de aangesloten gemeenten en instanties en subsidies van andere betrokken instellingen en de drie noordelijke provincies. De controle van de financiële administratie vond tot 1974 plaats door de provincie Drenthe. Nadat deze dit niet meer tot haar taken rekende, besloot het bestuur jaarlijks bij toerbeurt twee van de aangesloten gemeenten te verzoeken voor deze controle (in het provinciehuis) een ambtenaar ter beschikking te stellen.
Nadat de relevantie van vliegtuigbewaking vanaf 2000 sterk afnam werd per 2003 gestopt met preventievluchten. Slechts in zeer extreme omstandigheden werd er nog gevlogen.
In haar vergadering van 4 december 2003 besloot het stichtingsbestuur:
- De SBBB niet op te heffen maar formeel in stand te houden
- De aanwezige gelden niet te laten wegvloeien
- De jaarlijkse opbrengsten te gebruiken voor te ontwikkelen activiteiten i.h.k. van de bosbrandpreventie
- De Technische Commissie een rol te laten spelen in uniforme afstemming op gebied van natuurbeheer tussen de verschillende disciplinens
Uiteindelijk beperkten de werkzaamheden van de Stichting zich slechts tot de uitvoering van de financële administratie. Zowel het bestuur als de Technische Commissie kwam vanaf 2004 niet meer bijeen en bijdragen van diverse instanties werden sinds 2004 niet meer geïnd. Onkosten werden voldaan uit de renteopbrengsten.
Medio 2007 werd het bestuur weer voor het eerst bijneengeroepen. Voorgesteld werd bovengenoemde besluiten van de bestuursvergadering van 4 december 2003 te handhaven, maar het beheer van de middelen van de SBBB over te brengen van de provincie Drenthe naar de Regionale Brandweer Drenthe (RBD). De middelen mochten alleen worden aangewend voor doelen die door de SBBB werden nagestreefd. De voorgenomen vergadering heeft echter nooit plaats gevonden, dus ook van de voorgestelde besluitvorming is geen sprake geweest.
Omdat de functie van secretaris-penningmeester vanaf de oprichting was vervuld door een provinciaal ambtenaar, bevond zich het archief van de SBBB in het provinciehuis te Assen en was ondergebracht bij het archief van het Kabinet van de Commissaris der Koningin.
Nadat de inventarisatie van het Kabinetsarchief in 2010-2011 ter hand was genomen en de SBBB in 2011 was ontbonden, is ook het archief van de SBBB in 2011 in opdracht van de Hulpverleningsdienst Drenthe (HVD) geïnventariseerd.
De omvang van het archief (oorspronkelijk ca. 10 m') bedraagt na inventarisatie ca 1,5 m'. Na inventarisatie is het archief in bewaring gegeven bij het Drents Archief.
Th.M. van Mierlo
Assen/Kampen, zomer 2012.
VanMierloARCHIEFZORG&ONDERZOEK

Kenmerken

Datering:
1948-2007
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0950 Stichting bosbrandbestrijding in de drie noordelijke provinciën
VERKORT:
NL-AsnDA, 0950
Categorie:
  • Zonder categorie