Ook kaarten in Archiefstukken

Kunt u de kaart die u zoekt hier niet vinden? Kijk dan in Archiefstukken.

0583 Catalogus van de boekerij mr. L. Oldenhuis Gratama (Drents Archief)

Uw zoekacties: Catalogus van de boekerij mr. L. Oldenhuis Gratama
0583 Catalogus van de boekerij mr. L. Oldenhuis Gratama
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Catalogus
2.3. Groningen
2.3.2. Recht
2.3.2.1. Algemeen
101 Oude brieven, contracten &c. Wegens Stadt Groningen en Ommelanden."- B.B.B.".-H.S.; (16de eeuw)
0583 Catalogus van de boekerij mr. L. Oldenhuis Gratama
2. Catalogus
2.3. Groningen
2.3.2. Recht
2.3.2.1. Algemeen
101
Oude brieven, contracten &c. Wegens Stadt Groningen en Ommelanden."- B.B.B.".-H.S.; (16de eeuw)
Datering:
(16de eeuw)
Omvang:
1 deel
1. Artikelen, Waarop burgemeesteren en raad, sworren meente, bouwmeesters en hoveelingen de gilden en de gansche gemeente der stad Groningen Karel hertogvan Gelte aannemen als heer, Vrijdag na Mathei ap. 1518 (fol.1-6).
2. ¿Cope van denn lesten verdrach ende affghescheit tusschen mynen ¿g.l.h. end syne ff.g. stadt Gronningen, gemaecket anno XXV"met betrekking tot de refeering van de Omlanden en het Oldambt, Dond, na Judica1525 (fol. 6-7 verso)
3. ¿Copie van die missieve end thoschrifften up desen verdrach mynen ¿g.l.h.", door raad oud en nieuw, gezworen meente, bouwmeesters en hovelingen der gilden en gecommitteerden van de kluften der stad Groningen, waarbij zij verdrag aannemen, 5 April 1525 (fol.8-9).
4. Bevestiging door keizer Karel V van het op 8 juni 1536 tusschen zijne gecomitteeerden en die van de stad Groningen en de Omlanden gesloten verdrag omtrent zijn aanneming als erfvorst en heer,15 ¿anno" (lees: juni) 1536 (fol. 10-13).
5. Oproeping door stadhouder en hoofdmannen van Stad en Omlanden van Groningen ,namens keizer Karel V als erfheer van Stad en Omlanden, aan alle abten, prelaten, hoveilingen, commissarissen, pastoors, vicarissen, prebendaten, kosters, eigenerfden en gemeene onderzaten en ingezetennen der kerspelen in de Omlanden - om door gevolmachtigden op 8 januari den eed af te komen leggen aan den prins van Spanje *  en het verdrag van Karel met het Roomsche Rijk goed te keuren, 3 januari 1550 (fol. 13-14).
6. aanneming door burgemeesteren en raad oud en nieuw en taalmannen, sworen meente en bouwmeesters van de gilden, mitsgaders de gemeeente burgers en ingezetenen der stad Groningen van (den graaf van Rennenberg) als stadhouder vanwege den koning; onder belofte van nakoming van het in 'skonings naam gevorderde, 15 Maart 1577 (fol.15-16 verso).
7. ¿Van enenn quaden eedt tho swerenn".- Opsomming van 16 redennen,waarom een meideed verkeerd is, z.j. (fol.17 verso).
8. ¿Noch vann ennen quadenn eedt eedt tho swerenn". - Formulier te gebruiken ter verzekering, dat men geen meineed aflegt, z.j. (fol. 18).
8. Verdrag tusschen de gebroeders Edtzarrt en Uko, graven van Oost-Friesland, en burgemeesteren, raad, gezworen meente bouwmeesters (der) gilden en de overige gemeente der stad Groningen, omtrent de aanneming door Groningen van den graaf van Oost-Friesland als heer ¿tot reddinge ¿und ontset der vorsz. stadt Groninghen", Mmartini-avond 1506. Met aanteekeningen omtrent den duur van 'sgraven regeering en de inname van Appingendam door den vorst van Saksen in 1514 (fol. 19 verso-22 verso).
10. Bevestinging door Karel hertog van Gelre enz. van het in 1515 namens hem door zijn maarschalk Wilhem van Oeij met burgemeesteren en raad, sworen meente, bouwmeesters en hovelingen der gilden met de gansche gemeente der stad Groningen gesloten verdrag na hun aanneming van den hertog als heer,, 18 februari 1518 (1519) (fol.23-27 verso).

Kenmerken

Datering:
1370-1887
Beschrijving:
Catalogus van de boekerij mr. L. Oldenhuis Gratama
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0583 Catalogus van de boekerij mr. L. Oldenhuis Gratama
VERKORT:
NL-AsnDA, 0583