Ook kaarten in Archiefstukken

Kunt u de kaart die u zoekt hier niet vinden? Kijk dan in Archiefstukken.

0439 Abdij Assen (Drents Archief)

Uw zoekacties: Abdij Assen

0439 Abdij Assen

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
1. Inleiding
0439 Abdij Assen
1.
Inleiding
In Maart 1252 of 1258 *  treffen wij bij Coevorden eene abdij aan van de Cistercienser orde, gewijd aan St. Maria *  en staande onder 't bestuur eener abdis *  . Haar toestand was niet rooskleurig: 't bezit aan akkers was niet groot en die men had waren bovendien niet zeer vruchtbaar; en verder stonden die landerijen nog een deel van 't jaar onder water, terwijl alle moeiten, door de kloosterlingen aangewend om 't water te keeren, vruchteloos bleven. Vandaar 't verzoek van 't convent aan den bisschop van Utrecht om verlof tot verplaatsing van 't klooster naar de beter gelegen plaatsen Barlehare en Sibkelo. Dit verlof werd verleend doch niet gebruikt.
In 't laatst van 1259 is 't klooster nog bij Coevorden *  , in 1276 daarentegen wordt gesproken van 't "conventus de Assen" *  . In dien tusschentijd heeft dus de verhuizing plaats gehad; wellicht doelt daarop reeds de ruiling van goed in 1259 *  , volgens 't welk abt EPPO in 1258 't klooster te Assen stichtte ("fundavit"); 't laatste woord moge aan juistheid te kort schieten, mogelijk is 't, dat door krachtige medewerking van den abt van Aduard omstreeks 1258 de verplaatsing van 't klooster van St. Maria'skamp van de omstreken van Coevorden naar Assen plaats vond.
Te Assen bleef de abdij verder gevestigd, totdat de Hervorming ook voor Drente de saecularisatie der abdijgoederen met zich bracht De instelling van het college van Drost en Gedeputeerden in dienzelfden tijd bracht de behoefte aan gebouwen met zich. Zoo veranderde het klooster van bestemming. De vergaderingen der staten (Ridderschap en Eigenerfden) en hunne gedeputeerden werden gehouden in 't oude convent *  . De overige gebouwen dienden voor andere administratieve of rechterlijke doeleinden, en tot woning voor ambtenaren. De kerk heeft evenwel hare functie blijven vervullen tot 't midden der 19de eeuw *  .
Aan 't hoofd der abdij, die voor deftige jufferen bestemd was, stond eene abdis. De visitatie werd uitgeoefend door den abt van Aduard *  . Dat de abt van Klaarkamp voor bepaalde zaken tot beschermer van de rechten der abdij werd aangewezen, gaf hem geen blijvende rechten ten opzichte der abdij *  .
In 't laatst der 18de eeuw is de oude woning der abdis verbouwd tot woning voor den drost. Na reeds vroeger eenige veranderingen te hebben ondergaan is een ander deel van 't klooster, waarin vergader- en archief localen, in 't laatst der 19de eeuw vervangen door het nieuwe gouvernementsgebouw. De oude kerk, hoewel ook veel geplaagd, staat nog. Had men reeds vroeger de rechte koorsluiting verbroken en de kerk voorzien van een uitgebouwd koor, in 't midden der 19de eeuw heeft men door 't aanbrengen van verdiepingen en tusschenmuren de kerk ingericht voor gemeentehuis.
De afstand van 't archief schijnt bij de bewoonsters der Asser abdij minder bezwaren te hebben opgeleverd dan bij hare Dikninger zuster. De stukken zijn bij de saecularisatie in 't zelfde gebouw verbleven en wellicht alleen van kamer veranderd, In de staten-archieven opgenomen deelden zij voortaan hun lot. Zij werden met die van de Dikninger abdij bewaard in een kast tusschen den noordelijken schoorsteen en de deur. Zoo althans in 1679; over lateren tijd ontbreken ons bepaalde berichten.
Mogen wij den inventaris d.d. 1679 van de staten-archieven geloof schenken, dan waren toen aanwezig "an de zuytzijde nae "de deur d' stucken, brieven, blaffaerts van Assen."- Thans kent het archief der Asser abdij geen rekening, geen blafferd. Zonder twijfel is er veel verloren gegaan, dat in den Hervormingstijd naar elders is vervoerd, opdat het niet zou komen aan de voorstanders der nieuwe leer.
Te betreuren blijft dit, omdat nu slechts kan worden geboden een inventaris van een gedecimeerd archief.

Kenmerken

Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0439 Abdij Assen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0439
Categorie:
  • Zonder categorie