0605 Heerlijkheid Ruinen (Drents Archief)

Uw zoekacties: Heerlijkheid Ruinen
0605 Heerlijkheid Ruinen
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inventaris
2. Inventaris
2.4. Regestenlijst
6 David van Bourgoendien bisschop te Utrecht verklaart, na het overlijden van Johan van Runen, haar zoon Henrick van Munster te hebben beleend met "die heerlicheit ende gerichte tot Runen, toe Buddinckwolde, Hakeswolde ende ter Bulinge" c.a.; de Oldenhof, de Nyenhoff, de tienden te Runen en te Pette, de goederen Wulverinck, Ludderinck, Hadeboldinck, Westerbrinck, Broecsinck en Olde-Lanssinck alle in het kerspel Runen; de gruit te Runen c.a..; 7 hoeven c.a. in het kerspel Zuytwolde; het goed toe Oeldinck c.a. in het kerspel Dalen, de tienden te Ghies c.a. in het kerspel Hesselen, de grove en smalle tienden over Roederinck en Ribberting in het kerspel Dever; de goederen geheten Westersche Wildenberch c.a. in het kerspel Overreysten; Remmering te Banloe in het kerspel Rolde, Nydinck in het kerspel Norch; de boterpacht c.a. op Buddinckwolde en opter Bullinge; in Twenthe de hof te Welvelde, de Luttike Hulscher, Sterkesloe, het huis ter Beke, het huis ter Haer, het goed toe Bartoldinck en dat Velthuys te Hertmen c.a. in het kerspel Borgen.
Met vermelding als leenmannen van Otto van Rechteren en Willem van Buchorst ridders, Goert van Reede, Henric Mulert, Johan Borre, Evert van Leiden.
Gegeven op onsen slote tot Vollenhoe int jair onss Heren dusent vierhondert acht ende tsoventich opten derden dach in Iunio.
0605 Heerlijkheid Ruinen
2. Inventaris
2.4. Regestenlijst
6
David van Bourgoendien bisschop te Utrecht verklaart, na het overlijden van Johan van Runen, haar zoon Henrick van Munster te hebben beleend met "die heerlicheit ende gerichte tot Runen, toe Buddinckwolde, Hakeswolde ende ter Bulinge" c.a.; de Oldenhof, de Nyenhoff, de tienden te Runen en te Pette, de goederen Wulverinck, Ludderinck, Hadeboldinck, Westerbrinck, Broecsinck en Olde-Lanssinck alle in het kerspel Runen; de gruit te Runen c.a..; 7 hoeven c.a. in het kerspel Zuytwolde; het goed toe Oeldinck c.a. in het kerspel Dalen, de tienden te Ghies c.a. in het kerspel Hesselen, de grove en smalle tienden over Roederinck en Ribberting in het kerspel Dever; de goederen geheten Westersche Wildenberch c.a. in het kerspel Overreysten; Remmering te Banloe in het kerspel Rolde, Nydinck in het kerspel Norch; de boterpacht c.a. op Buddinckwolde en opter Bullinge; in Twenthe de hof te Welvelde, de Luttike Hulscher, Sterkesloe, het huis ter Beke, het huis ter Haer, het goed toe Bartoldinck en dat Velthuys te Hertmen c.a. in het kerspel Borgen.
Met vermelding als leenmannen van Otto van Rechteren en Willem van Buchorst ridders, Goert van Reede, Henric Mulert, Johan Borre, Evert van Leiden.
Gegeven op onsen slote tot Vollenhoe int jair onss Heren dusent vierhondert acht ende tsoventich opten derden dach in Iunio.
Datering:
1478 Juni 3
NB:
Oorspr., het zegel is verloren. Zie inventarisnummer 3

Kenmerken

Datering:
1353-1787
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Drents Archief, Assen. Toegang 0605 Heerlijkheid Ruinen
VERKORT:
NL-AsnDA, 0605