Erfgoedpunten

Een Erfgoedpunt is een speciale ruimte in de openbare bibliotheek waar bezoekers cultuurhistorische informatie over hun eigen omgeving kunnen vinden. Tegelijkertijd fungeert het Erfgoedpunt als een voorportaal van diverse erfgoedinstellingen.

Het Erfgoedpunt wordt beheerd door de locale openbare bibliotheek in samenwerking met de historische vereniging en met ondersteuning van het Drents Archief en Biblionet Drenthe.

Voor het Erfgoedpunt wordt een opvallend presentatiemeubel gebouwd dat uit verschillende modules bestaat. Daarin kunnen bezoekers een tentoonstelling of oude film bekijken, wordt de boekencollectie over de locale cultuur en geschiedenis gepresenteerd en kan men informatie zoeken en raadplegen in digitale bestanden (databases, foto’s). Het meubel bevat bovendien een informatiedesk waar bezoekers op vaste tijden terecht kunnen met vragen. Samen met de plaatselijke historische verenigingen organiseren de partners gedurende het hele jaar activiteiten die in en vanuit het Erfgoedpunt worden aangeboden.

Het is uiteindelijk de bedoeling dat elke gemeente in Drenthe minstens één Erfgoedpunt krijgt. Het Erfgoedpunt is een initiatief van het Drents Archief en Biblionet Drenthe. Er is nu al een Erfgoedpunt in de bibliotheken van Coevorden, Westerbork, Diever, Nijeveen, Zuidlaren en Assen.

erfgoedpuntdiever

Het Erfgoedpunt in de Bibliotheek Diever