Nieuws

Openbaar in 2020: Kinderen in de oorlog

Nationale JeugdstormDinsdag 31 december 2019

Vanaf donderdag 2 januari worden honderden archiefstukken uit de collectie van het Drents Archief openbaar die nog niet eerder waren in te zien, of alleen onder bepaalde voorwaarden. Dat betekent dat archief over het oorlogsjaar 1944 voor iedereen ter inzage komt.

Openbaar in 2020: Kinderen in de oorlog 
De complete lijst met stukken die per 1 januari 2020 openbaar worden is beschikbaar in de studiezaal en hier te bekijken. 

Lees meer...

Bijzondere melkbus te zien in Drents Archief

melkbus 132x120‘Een historische sensatie’, zo noemde archivaris Egbert Brink van het Drents Archief de melkbus uit 1942 die vorig jaar werd opgegraven. In de zwaar verroeste bus zat een deel van het bevolkingsregister van Diever. Deze bijzondere vondst is na een grondige restauratie vanaf 2 januari tijdens openingstijden te zien in het Drents Archief. Het exposeren van de bus met inhoud markeert daarmee de start van het programma 75 jaar vrijheid.

De melkbus werd in oktober 2018 met behulp van een metaaldetector gevonden door Ferdi Wolthuis in de bossen van Diever. De bus was in de Tweede Wereldoorlog buitgemaakt en begraven door het verzet in de buurt van onderduikershol De Wigwam, in het Drents-Friese Wold.

Lees meer...

Gewijzigde openingstijden rond de feestdagen

genealogie

  • Het Drents Archief is gesloten op:

    24 december vanaf 15.00 uur
  • 25 en 26 december (kerst)
  • 27 december (vrijdag na kerst)
  • 31 december (Oudjaarsdag) vanaf 15.00 uur
  • 1 januari (Nieuwjaarsdag)

 

Uitslag Drentse Geschiedenisquiz 2019

Meer dan 650 mensen hebben een oplossing ingestuurd van de Drentse Geschiedenisquiz 2019. Het thema was Zij/Hij en de goede oplossing was dan ook in goed Drents: Vrouwluu en manvolk. In het onderstaande schema ziet u de juiste antwoorden per vraag.  Lees meer...

Jaarbericht 2018

plaatje voor bij nieuwsIn 2018 ontvingen we 528.523 online bezoekers en 18.803 mensen brachten individueel of in een groep een bezoek aan het Drents Archief. Educatie is en blijft een speerpunt van het Drents Archief. Elk jaar bieden we nieuwe interactieve onderwijsprogramma's voor een groeiend aantal leerlingen. 

Bekijk hier het complete jaarbericht 2018.

Foto's WO2 gezocht!

wo2bevrijding 162x1474 november 2019

In het kader van 75 jaar Vrijheid worden in april 2020 in het gebouw van de Tweede Kamer honderd foto’s tentoongesteld uit de jaren 40-45. Foto’s die zijn uitgekozen uit inzendingen uit alle provincies. Elke provincie levert maximaal 50 foto's.

Iedereen wordt uitgenodigd om foto’s uit de oorlog aanleveren. Wij roepen mensen op om op zolders, in oude fotoalbums, in schoenendozen te zoeken naar foto’s uit de oorlog. Dan mag over van alles gaan. Over het leven van alledag, de aanwezigheid van de bezetter, de illegaliteit, de onderduik, de vervolging, de militaire strijd, de bevrijding, noem maar op. 

Lees meer...

De oorlog in het Noorden - De Tweede Wereldoorlog in regionaal perspectief

6 november 2019

HOVO hoorcollegereeks 3 t/m 31 maart 2020
De oorlog in het Noorden - De Tweede Wereldoorlog in regionaal perspectief

De Tweede wereldoorlog lijkt misschien lang geleden, maar de gebeurtenissen spelen in het collectieve geheugen nog steeds een rol. De belangstelling voor deze periode is nog steeds groot. En de gebeurtenissen in deze jaren worden steeds opnieuw geëvalueerd en telkens weer worden er iets anders gezien en iets anders gevoeld. In deze korte cursus wordt vooral vanuit het regionale perspectief gekeken. Wat gebeurde er hier, in onze omgeving en hoe kijken wij daar nu naar, vanuit ons hedendaagse perspectief. Lees meer...