Nieuws

De barre winter van 1979

13 februari 2019

sneeuwKunt u het zich nog herinneren, de sneeuwstorm van 14 februari 1979? Op die winterdag waren in Drenthe complete dorpen ingesneeuwd.

De winter van 1978-1979 was streng, met flinke vorst en een hoop ijzel. Maar in de nacht van 13 op 14 februari volgde een historische sneeuwstorm. Drentse dorpen werden van de buitenwereld afgesloten en de wereld leek heel eventjes stil te staan.

Verkeer kon geen kant op, de stroom viel op sommige plekken uit en ziekenhuizen waren onbereikbaar. Maar de sneeuwstorm betekende niet alleen maar ellende, naoberschap vierde in februari 1979 hoogtij.

Het Drents Archief bewaart een aantal films over de barre winter van 1979. Op ons YouTubekanaal vind u er een aantal. Maar ook op deze website is het een en ander te vinden. Via deze link kunt u neuzen in het Filmarchief naar beelden over de winter van ’79, al zijn het soms maar kleine fragmentjes.

Heeft u nog winterse beelden uit 1979 op 8mm/16mm/Super-8 formaat en bent u benieuwd of deze in aanmerking komen voor opname in ons archief? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Had jouw voorouder iets op z'n kerfstok?

misdaad 162x147Onze database is op 26 januari 2019 aangevuld met meer dan 34.000 namen uit de vonnissen van de Arrondissementsrechtbank Assen van de periode 1838-1888. Ben je benieuwd of jouw voorouder iets op z’n kerfstok had? Zoek in het vonnisregister en bezoek het Drents Archief om het originele vonnis te bekijken. Het betreft veroordelingen voor kleine zaken zoals diefstaf of een vechtpartij.

Openbaar in 2019

Feenstra 132x1202 januari 2019

Vanaf dinsdag 2 januari is een nieuwe reeks archiefstukken openbaar. Het betreft stukken waarop op grond van de Archiefwet tot nu toe een beperking van openbaarheid rust. Dat betekent dat archief over het oorlogsjaar 1943 voor iedereen ter inzage komt.

De archiefstukken zijn aan te vragen in het Drents Archief.

Bekijk hier de lijst van archiefstukken die per 2 januari 2019 openbaar zijn geworden. 

Badan Persatuan

Twee jongens in kamp Schattenberg WesterborkBadan Persatuan schenkt archief (1966 tot 2000) aan Drents Archief - Startsein voor het ontsluiten van het archief Molukkers in Nederland. ‘Het is voor de geschiedenis van de Molukkers in Nederland van essentieel belang dat het archief van Badan Persatuan toegankelijk wordt gemaakt voor onderzoek.’ Dat zegt de heer George Tonikoe, oud-vicevoorzitter van Badan Persatuan (BP). De schenkingsovereenkomst van het omvangrijke archief van bijna honderd verhuisdozen met foto’s en documenten uit de jaren 1966 tot 2000 wordt op vrijdag 14 december ondertekend door Corinne Rodenburg, directeur van het Drents Archief en de heer Tonikoe. Bij de ondertekening is commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma, aanwezig.  

Lees meer...

Drentse Geschiedenisquiz 2018

protestzangerWeet jij wie deze landelijk bekende protestzanger is, die in de jaren '60 een tijdje in de buurt van Dwingeloo woonde? Dan heb je alvast één vraag goed van de Drentse Geschiedenisquiz 2018!

Kijk hieronder voor de vragen. Inzenden is helaas niet meer mogelijk. De uitslag maken we eind oktober bekend.  

Lees meer...

Bevolkingsregister 1942 in melkbus gevonden

IMG-20181011-WA0016

Nooit eerder ontving het Drents Archief archiefstukken in een melkbus. "Een unieke vondst en een historische sensatie". Archivaris Egbert Brink komt woorden te kort, als hij de melkbus met daarin een stapel halfvergane papieren in handen krijgt. Het gaat om een deel van het bevolkingsregister van Diever uit 1942, buitgemaakt en begraven door het verzet. De melkbus met inhoud werd vorige week gevonden door Ferdi Wolthuis in de bossen bij het onderduikershol de Wigwam in het Drents-Friese Wold.

Lees meer...

Bouwwerkzaamheden in Drents Archief

topstuk familiewapenIn juli en augustus zijn er bouwwerkzaamheden in de kelder van het Drents Archief. In deze educatieruimte wordt het stucwerk vervangen zodat vanaf we begin volgend schooljaar de duizenden leerlingen weer goed kunnen ontvangen.
Door deze werkzaamheden is er vanaf 24 juli t/m half augustus geluidsoverlast in de Studiezaal. 

Onze excuses voor het ongemak.