Nieuws

Tijdelijk geen scans op onze websites

bevregisterDe scans op Alledrenten en in het archievenoverzicht op onze website zijn op dit moment niet te openen. Dit is te wijten aan een technisch probleem. Er wordt aan gewerkt, maar op korte termijn kan het probleem nog niet opgelost worden. Wij houden u op de hoogte!

Stukken aanvragen tijdelijk niet mogelijk

genealogieWe ondervinden momenteel problemen met ons aanvraagsysteem. Het is soms onmogelijk om originele stukken aan te vragen.

Neem daarom vóór een bezoek aan ons archief voor de zekerheid telefonisch contact op met 0592- 2313523.

Jaarbericht 2017 - leven lang leren

plaatje voor bij nieuwsIn 2017 ontvingen we 1,25 miljoen online bezoekers en 17.046 mensen brachten individueel of in een groep een bezoek aan het Drents Archief. Vanaf vorig jaar bieden we nu 5 dagen per week educatieve programma's aan aan leerlingen vanaf 4 jaar. Door onze nieuwe samenwerking met de Senioren Academie – Hoger Onderwijs voor Ouderen kunnen ook senioren in het Drents Archief hun algemene ontwikkeling en kennis blijven vergroten en actualiseren. 

Bekijk hier het complete jaarbericht 2017.

familievanje

Plaatje voor websiteklein

Geef de paupers een naam en help mee de voorouders van meer dan een miljoen Nederlanders online vindbaar te maken. (Veenhuizen en Ommerschans 1822-1859)

Bedelaars, landlopers, onzedelijke types, ongetrouwde moeders, ambtenaren, veteranen en arme huisgezinnen zaten tussen 1822 en 1859 in Veenhuizen in het verre Drenthe. Minstens 1 miljoen bekende en minder bekende Nederlanders hebben voorouders in de Koloniën van Weldadigheid. Iedereen kent wel André Kuipers, Albert Verlinde, Philip Freriks , Daphne Bunskoek en Willeke Alberti. Maar misschien zat ook uw familie in dit ‘pauperparadijs’! Help mee deze mensen online vindbaar te maken. 

Koloniën van Weldadigheid
De Maatschappij van Weldadigheid is in 1818 opgericht om paupers een kans te geven zich te ontworstelen aan een arm bestaan. Nergens ter wereld is al vanaf het begin van de negentiende eeuw zo'n grootschalig experiment uitgevoerd om met landbouw de armoede te bestrijden. Mannen, vrouwen, weeskinderen, gezinnen met kinderen en veteranen werden vanuit het hele land opgestuurd naar de Koloniën in Frederiksoord, Veenhuizen en Ommerschans. Door te werken op het land dacht men de paupers te kunnen opvoeden tot nuttige en arbeidzame burgers. 

Het archief van de Maatschappij van Weldadigheid
Elk jaar komen veel onderzoekers naar het Drents Archief in Assen om te speuren naar het reilen en zeilen van hun voorouders in de Koloniën van Weldadigheid. Het populaire tv-programma Verborgen Verleden haalt uit de inschrijfregisters regelmatig interessante informatie over familieleden van BN’ers die tot dan toe onbekend was. Het archief van de Maatschappij van Weldadigheid is een rijke bron met gedetailleerde gegevens over personen uit de onderkant van de samenleving van de 19e eeuw. Het archief was van onschatbare waarde voor het schrijven van de succesroman ‘Het pauperparadijs’ van Suzanna Jansen en ‘De Proefkolonie’ en ‘De Bedelaarskolonie’ van Wil Schackmann, daarnaast heeft het archief een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan de nominatie voor Werelderfgoed van de Koloniën van Weldadigheid.

De inschrijfregisters 
Dankzij het negentiende-eeuws administratiesysteem van de Maatschappij van Weldadigheid zijn de inschrijfgegevens van vrijwel iedereen bewaard gebleven. Bij aankomst in de Koloniën kreeg men een nummer. De familienaam, voornamen, de geboortedatum en de dag van inschrijving werden nauwkeurig genoteerd en ook verhuizingen van het ene ‘gesticht’ naar het andere werden bijgehouden evenals het moment van ontslag uit de Koloniën. Deze gegevens bieden ons een mooi beeld over het leven in de Koloniën. Sommige mensen kwamen tot acht keer toe terug omdat ze er maar niet in slaagden het leven ‘buiten’ op de rails te krijgen. 

U kunt meehelpen om de inschrijfregisters uit de periode 1822-1859 doorzoekbaar te maken! 

Wat gaat u doen?
U gaat de persoonsgegevens uit de gescande pagina van het inschrijfregister invoeren in de database. Het handschrift is soms even wennen maar u helpt mee de toegankelijkheid van een heel belangrijke archief te vergroten. 

Wat levert het project u op?
De Koloniën van Weldadigheid zijn genomineerd voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. In de zomer van 2018 valt de beslissing of de Koloniën daadwerkelijk Werelderfgoed kunnen worden. Het archief van de Maatschappij van Weldadigheid is een zeer belangrijk onderdeel van dit erfgoed. U helpt mee om de informatie toegankelijk te maken voor familie, wetenschappers en andere geïnteresseerden in dit unieke sociale experiment. 

Punten
Daarnaast verdient u voor uw tijd en inzet natuurlijk ook de Vele Handen punten. Deze punten kunnen worden ingewisseld voor verschillende activiteiten en cadeaus. Per ingevoerde scan ontvangt u 3  VeleHanden-punten en na controle ontvangt u er nog eens 3. Een controleur ontvangt ook 3 punten per gecontroleerde scan. Een als onbruikbaar aangemerkte scan levert 1 punt op. Punten verdiend in dit project kunnen worden ingewisseld voor historische boeken, uitstapjes of lezingen.

Voor meer informatie en aanmelden, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  met als onderwerp 'familie van je?'

 

Bouwdossiers Assen


bouwdossiersDe papieren bouw- en milieuvergunningen van gemeente Assen (1905-2010) zijn overgebracht naar het Drents Archief. 

Om een bouwtekening (of bouwdossier) of milieuvergunning in te zien, dient u een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met als onderwerp ‘Bouwtekening’  In de mail dient het adres van het betreffende pand vermeld te worden. In het e-mailantwoord staat vermeld wanneer u de stukken kunt inzien bij het Drents Archief. Fotokopieën en/of scans kunnen tegen betaling in overleg gemaakt worden.  Kijk hier voor de tarieven. Op de dag zelf stukken aanvragen en inzien is niet mogelijk.

 

 

Familiegeschiedenis in de buurt

bedelaar DJ klein

Vrijdag 30 maart 2018, 13.00-17.00 uur

Op deze middag kunt u terecht voor tips&tricks over het zoeken naar uw roots, met speciale aandacht voor voorouders in de Koloniën van Weldadigheid. Er zijn lezingen van onder andere Wil Schackmann, workshops, rondleidingen en een informatiemarkt. Familiegeschiedenis in de buurt wordt georganiseerd in samenwerking met het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. 
>> Toegang: € 5,- (Vrienden van het Drents Archief of CBG hebben gratis toegang met één introducé)

Aanmelden is noodzakelijk via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Programma

Doorlopend Informatiemarkt: Vrienden CBG, CBG Bibliotheek en Verzamelingen, CBG Familiewapens, CBG Familienamen, WieWasWie, Drents Archief.

13.00-13.15 Welkomstwoord door Corinne Rodenburg, directeur Drents Archief en Rob van Drie, directeur CBG.
13.15-13.45 Lezing: Bedelaars en wezen in de Koloniën van Weldadigheid door Wil Schackmann.
13.45-14.15 Lezing: Kijkje achter de schermen bij Verborgen Verleden.
14.15-15.00 Pauze, Gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken en gelegeheid om te zoeken in de databases van het Drents Archief, in het bijzonder naar voorouders in de Koloniën van Weldadigheid.

15.00-15.45 Parallelsessies:
Lezing: Tips & Tricks CBG Verzamelingen & CBG Bibliotheek.
Workshop: Familiegeschiedenis schrijven.
Rondleiding: Kijkje achter de schermen in het depot van het Drents Archief langs stukken van de Koloniën van Weldadigheid.

15.45-16.15 Parallelsessies: 
Lezing: Tips & Tricks WieWasWie.
Workshop: De 7 pijlers van stamboomonderzoek.
Rondleiding: Kijkje achter de schermen in het depot van het Drents Archief langs stukken van de Koloniën van Weldadigheid.

16.15-17.00 Parallelsessies: 
Lezing: Drentse notariële akten online.
Workshop: Familiegeschiedenis schrijven. 
Rondleiding: Kijkje achter de schermen in het depot van het Drents Archief langs stukken van de Koloniën van Weldadigheid.  

17.00 Borrel

 

 

 

Vanwege verhuizing aantal archieven beperkt raadpleegbaar

depot-132x120Vanwege een interne verhuizing is een aantal archieven vanaf 10 januari 2018 beperkt raadpleegbaar. Hieronder volgt een overzicht van de archieven die het betreft.
Als u een van deze archieven in wilt zien, kunt u uiterlijk één dag van tevoren
(vóór 16.00 uur) archiefstukken reserveren

De volgende archieven zijn beperkt raadpleegbaar:


  • Asser tennisvereniging De Hertenkamp (0942)
  • Oud Archief van de gemeente Assen (0921)
  • Woonborg en rechtsvoorgangers (0972)
  • Roelfsema Kalkzandsteenfabriek BV te Hoogersmilde (0892)
  • Gemeentewerken Assen (0894)
  • Achilles '94 (0897)
  • Dr. Nassaucollege (0933)
  • Actium en voorgangers (0945)
  • Instituut voor Creatieve Ontwikkeling, ICO (0944)