DAVA

DAVA (Drents Audio Visueel Archief) is het onderdeel van het Drents Archief voor historische films en geluid. DAVA verzamelt en conserveert films en geluidsbanden en maakt deze voor een breed publiek toegankelijk. U kunt de films online zoeken en bekijken. Niet alle films zijn online te bekijken. Soms heeft dat te maken met auteursrechten. De beschrijving is er in veel gevallen wel. Kunt u iets niet vinden of bekijken, neem dan contact met ons op. Films waarop auteursrechten liggen zijn bijvoorbeeld wel – op afspraak – in het Drents Archief te bekijken.
Wij gaan ook steeds door met het beschrijven en het online zichtbaar maken van films; blijf dus terugkomen voor nieuw materiaal.

De collectie

DAVA beheert een collectie van duizenden films en banden met geluidsopnamen die dateren vanaf de jaren '20 van de vorige eeuw. Daaronder bevinden zich:

  • professionele documentaires
  • dorpsfilms
  • bedrijfsfilms
  • amateurfilms van onder meer Jan Poortman en Klaas Nijmeijer
  • geluidsbanden met interviews over het dagelijks leven vóór 1950


Ook bij een aantal andere archieven bevindt zich Drents audiovisueel materiaal. U kunt hieronder een pdf-bestand downloaden van de ruim 400 meest interessante films over Drenthe bij het Fries Film Archief, Gronings AudioVisueel Archief, Historisch Centrum Overijssel en Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. U kunt ook zelf zoeken in de filmbanken van deze archieven via onderstaande links.

Drentse_films_bij_andere_archieven.pdf

Gronings AudioVisueel Archief (GAVA)
Fries Film Archief (FFA)
Historisch Centrum Overijssel (HCO)
Nederlands Institiuut voor Beeld en Geluid (NIBG)

De pareltjes van de DAVA-collectie zijn in de vorm van speciale filmcompilaties ook te zien op ons Youtube-kanaal.

Behoud

Audiovisueel materiaal kent veel formaten en systemen. Zo is er de 35 mm film, 16 mm, 9,5 mm, 8 mm en super 8 mm, om over de verschillende video- en audiosystemen nog maar te zwijgen.

Filmmateriaal is kwetsbaar en vernietigt op den duur zichzelf. Oude films vervagen, verkleuren en verbrokkelen. Film is nogal gevoelig voor schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Als het te warm en te vochtig is kan het vinegar syndrome gemakkelijk toeslaan: een chemisch proces waarbij agressieve zuren vrijkomen. Het materiaal ruikt sterk naar azijn en tast de film aan. Uiteindelijk gaat de film geheel verloren. Een film met het vinegar syndrome moet apart worden opgeborgen omdat de kans anders groot is dat de ‘gezonde' films worden besmet. Daarom is het belangrijk dat film bewaard wordt in een depot onder goede klimaatbeheersing, met de juiste luchtvochtigheid en een constante temperatuur van 7 graden. Conservering is dus echt noodzakelijk!

DAVA zet de oude films en geluidsbanden over op moderne digitale dragers. Het originele materiaal kan op die manier onder de beste omstandigheden in het depot bewaard blijven.

DAVA wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe.