Goed voorbereid

Met behulp van de databases onder de rubriek Onderzoeken kunt u zich alvast voorbereiden op uw bezoek aan de Digilounge en Studiezaal. Via het archievenoverzicht kunt u bijvoorbeeld zien welke archiefstukken voor uw onderzoek interessant zijn. Het is zelfs mogelijk de stukken van tevoren te reserveren. Een goede voorbereiding voor het doen van stamboomonderzoek is de genealogische gids.

Wat mag ik van het Drents Archief verwachten?

In het Handvest dienstverlening Drents Archief kunt u lezen wat u als bezoeker van ons mag verwachten. Dat geldt zowel voor de dienstverlening in het Drents Archief, de dienstverlening op afstand als ook de evaluatie van onze diensten. Op- of aanmerkingen over onze dienstverlening kunt u aan ons doorgeven via e-mail aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Drents Archiefkaart

Als u het Drents Archief voor het eerst bezoekt, ontvangt u kosteloos de Drents Archiefkaart met uw naam en uw bezoekersnummer. U moet zich dan wel even legitimeren en uw gegevens worden geregistreerd. Uw persoonlijke gegevens vallen onder de wet ter bescherming van de privacy en worden niet aan derden ter beschikking gesteld of ter inzage gegeven.

Bezoekersreglement

Door middel van de registratie met de Drents Archiefkaart gaat u akkoord met het bezoekersreglement van het Drents Archief. U vindt het reglement op onze website en het is verkrijgbaar bij de receptie in het Drents Archief. De belangrijkste regels zijn:

  • Het meenemen van alle soorten tassen en koffers naar de studiezaal is uit oogpunt van beveiliging niet toegestaan, evenals het meenemen van uw jas en mobiele telefoons. Uw jas, tas, koffer, telefoon (uitzetten a.u.b.) of andere persoonlijke bezittingen kunt u opbergen in bagagekluisjes.
  • Roken in openbare gebouwen is verboden. In het Drents Archief mag dan ook nergens gerookt worden.
  • Eten en drinken in de Studiezaal en Digilounge is niet toegestaan. Daarvoor kunt u terecht in de Kloostergang.
  • Het is niet toegestaan om zelf kopieën van originele archiefstukken te maken, maar u kunt wel vragen of er kopieën voor u gemaakt kunnen worden. De studiezaalmedewerker bekijkt dan of dit mogelijk is, gezien de materiële staat van de documenten. Deze en andere regels kunt u nalezen in het bezoekersreglement.

Koffiekamer

Voor slechts € 1,- kunt u in de Kloostergang een kop koffie, thee of soep kopen. Hier kunt u ook uw eigen eten en drinken nuttigen. De Kloostergang is de gehele dag voor bezoekers toegankelijk. Het Drents Archief bevindt zich in het centrum van Assen waar genoeg gelegenheid is om iets te eten of een broodje te kopen.

Fotokopieën

Fotokopieën van originele stukken kunnen alleen worden gemaakt door en in overleg met de studiezaalambtenaar. Een A4 of foliokopie kost € 0,30, en een A3 kopie € 0,40. Uit registers, delen en banden kunnen géén fotokopieën worden gemaakt, omdat deze archiefstukken daaronder te veel hebben te lijden. Wel kunnen hiervan in de meeste gevallen foto's worden gemaakt. U mag daartoe uw eigen (digitale) camera meenemen.

Voor het maken van fotokopieën uit boeken en tijdschriften, inventarissen, naslagwerken en dergelijke, staat in de studiezaal een fotokopieerapparaat voor zelfbediening opgesteld. Van microfiches kunt u zelf afdrukken maken op de printer (€ 0,40).

Voor de ficheprinter heeft u kleingeld nodig. Bij de receptie kunt u geld wisselen.

Informatie vragen in de studiezaal

Het verrichten van onderzoek in archieven zal altijd moeilijker zijn dan bijvoorbeeld in een bibliotheek. Je moet de weg even weten. Aarzel daarom niet de studiezaalmedewerker van het Drents Archief aan te klampen als u er onverhoopt toch niet uitkomt! "Domme" vragen kennen we niet!