Activiteiten

Er gebeurt heel veel rondom de koloniën van weldadigheid. De toekomstige nominatie voor de status van Unesco Werelderfgoed zal daar zeker een rol in spelen, maar het aantal activiteiten is te groot dan dat ik het helemaal kan overzien. Dus noodgedwongen is dit niet meer dan een greep. En licht ik er maar eentje uit. Gaat-die:

 

Het Gevangenismuseum in Veenhuizen had deze zondag zijn miljoenste bezoeker en dat werd groots gevierd. Samen met de andere musea met koloniale achtergrond, De Koloniehof in Frederiksoord en het Gevangenismuseum in Merksplas-België, wordt er gewerkt aan plannen om de publiekspresentaties over de geschiedenis van de koloniën één smoel te geven, er één herkenbaar geheel van te maken.

De Ommerschans hoort daar ook bij, maar daar is men momenteel vooral bezig met landschappelijke ingrepen om de contouren van vroeger weer duidelijk te krijgen. Zoals: het aanbrengen van grond en het profileren van het ravelijn aan de noord- en westzijde, het uitbaggeren van de gracht rond het middenterrein en nabij de begraafplaats. Zie www.ommerschans.nl onder het kopje nieuws. Hun rondleidingen zijn trouwens ook heel leuk.

Nog even over die Belgische voormalige kolonies in Wortel en Merksplas: die hebben nu ook een 'kolonie-app' voor op de smartphone die je kunt gebruiken om daar te wandelen of fietsen. Ingesproken door Lieven Van Gils van de Belgische tv, die in de buurt is opgroeid en die vanuit België ambassadeur is van de kolonies voor de erkenning tot Unesco-werelderfgoed.

Voor wie dat nog niet weet: de Nederlandse ambassadeur is Philip Freriks. En voor de Nederlandse kolonien zijn ook apps, zie daarvoor http://www.annodrenthe.nu/

Veel activiteiten monden uit in boeken. Zo wordt er door twee bewoners van het gebied dat in de kolonietijd Wateren en Boschoord genoemd werd, plus een nazaat van een kwekeling uit het Instituut voor Lanbouwkundige Opvoeding van de Maatschappij van Weldadigheid te Wateren, gewerkt aan een boek over dat gebied. Er komt een uitgave over Willemsoord, met een gedeelte voor kinderen en een gedeelte voor volwassenen. De Maatschappij van Weldadigheid in Frederiksoord wil in het jubileumjaar 2018 (tweehonderd jaar kolonies) een herdenkingsboek uitbrengen. Dat Angelie Sens werkt aan een biografie over Johannes van den Bosch had ik al verteld, en ondergetekende is begin volgende jaar klaar met een boek over het kinderetablissement, dat de oorsprong vormde van de kolonie Veenhuizen.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan, maar als gezegd wil ik er eentje uitlichten. De motorclub van Willemsoord, kolonie 3, maakt elk jaar een toertocht naar iets koloniaals. Zo zijn ze verleden jaar naar de Belgische kolonies Wortel-Merksplas geweest. Dit jaar stond er begin augustus een soort van 'bedevaartstocht' naar Den Haag op het programma. Zoals hun eigen verslaglegger schreef: 'Zestien bikers uit Willemsoord met belangstelling voor de koloniale historie van Willemsoord en de Maatschappij van Weldadigheid gingen het weekend royaal terug in de tijd. Om precies te zijn ruim 171 jaar. De motorliefhebbers legden bloemen op het graf van Johannes van den Bosch in Den Haag.'

Zie hier de groep voor het vertrek:

Ze hadden mij gevraagd of ik nog iets wist om dat bezoek nog verder op te leuken en die vraag had ik doorgespeeld aan Angelie Sens en die vond het zo leuk dat ze zelf ook kwam en bovendien zorgde ze voor een verrassings-gast. Hun verslaglegger weer: 'Het bezoek aan het familiegraf in Den Haag kreeg een extra dimensie door de aanwezigheid van graaf Otto, nazaat van Johannes van den Bosch. Die was bijzonder enthousiast over het bezoek en eerbetoon van de Willemsoordigers en beloofde op korte termijn een tegenbezoek aan de voormalige Kolonie 3 te zullen brengen.'

In een levendig gesprek tussen de motorclub, de biografe en de Graaf ging het natuurlijk vooral over Johannes van den Bosch, maar ook 'over de 4.000 kilogram wegende grafsteen en over landgoed Boschlust dat Johannes van den Bosch liet aanleggen in de stijl van de overzeese koloniën'.

Op de foto links Graaf Otto.

Het hele gezelschap sloot dit programma-onderdeel af in een bruine kroeg. De motorclub overnachtte in een hotel bij de plek waar de villa Boschlust gestaan had en bezocht nog de daar vlakbij gelegen Van den Boschstraat. En naar ik begrijp was het erg gezellig.