Aanvullingen

Harm Jans Smit

GeslachtMannelijk
Vader Hendrikje Alberts Stoter
Moeder Jan Reijnts Smit
Geboren
Overleden
Doop 10 NOV 1790 Hoogeveen
Religie christelijk afgescheiden
Beroep Landbouwer, Vervener
Immigratie 1847 Michigan, Noord Amerika
Bijzonderheden Op 10 juni 1850 werd bij de notaris in Hoogeveen een royement opgesteld.Deze is opgesteld door Harm Jans Smit, landbouwer en grondeigenaar inHolland Kounty Allegan in de staat Michigan in Noord Amerika, tenbehoeve van zijn zwager Klaas Jans Scholten, landbouwer en schipper teHoogeveen.
In 1860 schreef dominee A. Zwemer een lange brief vanuit Michigan, aanzijn vriend dominee Helenius de Kok in Nederland (zie boek Schrijfspoedig terug, brieven van immigranten in Amerika 1847-1920 van HerbertJ. Brinks). Hij schrijft over zijn ontmoeting met Harm Smit en zijnvrouw: zij hebben een briljant huis met twee voorkamers en achterkeukenen een uitmuntende kelder, schuur en stalling, daar mij dunkt niets opvalt af te dingen. Hierbij hebben zij 36 akkers land klaar en ook nogeen lap bos en dan hadden zij buitendien ook nog veel bosland meer.
In de Hoogeveensche Courant van 27 mei 1871 is vermeld 'Dezer dagen zijnhier teruggekomen H.J. Smit en echtgenote, die voor 25 jaren zichmetterwoon in Amerika hebben gevestigd. De nu 81 jarige man is nog krasen gezond'. In 1872 vertrekken ze voor goed weer naar Amerika.

Familie 1

Huwelijkspartner Geesje Berends Zwiers geb. 1807