Nieuws

Bouwdossiers Assen


bouwdossiersDe papieren bouw- en milieuvergunningen van gemeente Assen (1905-2010) zijn overgebracht naar het Drents Archief en hier te raadplegen.
Als u een van deze archieven in wilt zien, kunt u uiterlijk één werkdag van tevoren (vóór 16.00 uur) via e-mail archiefstukken Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  met in het onderwerp 'bouw- en milieuvergunningen' en onder vermelding van het betreffende adres.
Fotokopieën en/of scans kunnen tegen betaling en in overleg gemaakt worden.   

 

Vanwege verhuizing aantal archieven beperkt raadpleegbaar

depot-132x120Vanwege een interne verhuizing is een aantal archieven vanaf 10 januari 2018 beperkt raadpleegbaar. Hieronder volgt een overzicht van de archieven die het betreft.
Als u een van deze archieven in wilt zien, kunt u uiterlijk één dag van tevoren
(vóór 16.00 uur) archiefstukken reserveren

De volgende archieven zijn beperkt raadpleegbaar:


  • Asser tennisvereniging De Hertenkamp (0942)
  • Oud Archief van de gemeente Assen (0921)
  • Woonborg en rechtsvoorgangers (0972)
  • Roelfsema Kalkzandsteenfabriek BV te Hoogersmilde (0892)
  • Gemeentewerken Assen (0894)
  • Achilles '94 (0897)
  • Dr. Nassaucollege (0933)
  • Actium en voorgangers (0945)
  • Instituut voor Creatieve Ontwikkeling, ICO (0944)

Openbaar in 2018: Oorlog, onderwijs en opvoeding

Feenstra 132x120Vanaf dinsdag 2 januari wordt een nieuwe reeks archiefstukken openbaar. Het betreft stukken waarop op grond van de Archiefwet tot nu toe een beperking van openbaarheid rust. Dat betekent dat archief over het oorlogsjaar 1942 voor iedereen ter inzage komt.

In het voorjaar van dat jaar gaan de scholen in Drenthe dicht in verband met gebrek aan brandstof. De inspecteur Lager Onderwijs stuurt daarop de Drentse burgemeesters een brief op hoge poten: ‘Een en ander vindt waarschijnlijk zijn oorzaak in de bemoeienis van den Heer Commissaris der Provincie Drenthe, die, zoals mij door het Departement van Opvoeding, Wetenschap en Cultuurbescherming geen enkele bevoegdheid bezit zich met schoolaangelegenheden  in te laten.’

Lees meer...

Dag van de Drentse Familiegeschiedenis 2018

boer met kopjeBen je nieuwsgierig naar het verleden van je familie? 
Dan mag je de Dag van de Drentse Familiegeschiedenis zeker niet missen! 

Bezoekers kunnen inspiratie opdoen, krijgen tips van ervaren onderzoekers of kunnen gewoon een leuke dag beleven. Er zijn de hele dag verhalen, workshops en rondleidingen rondom het thema 'Van keukenkast tot kabinet'. Bezoekers kunnen een kijkje nemen in de schatkamers van het Drents Archief, Carolina Verhoeven kookt authentieke Drentse gerechten,

Lees meer...

Familie van je? allekolonisten.nl

plaatje 2 website  162 x 147Paupers en kolonisten makkelijk te vinden op nieuwe website
Zo’n 200 jaar geleden werden er 100.000 wezen, vondelingen, verlaten kinderen, arme gezinnen, landlopers en paupers naar de Koloniën van Weldadigheid gestuurd. Meer dan één miljoen mensen stammen hiervan af. U misschien ook! Alle digitale informatie over deze kolonisten is gebundeld op één website. Met inschrijfregisters, signalementskaarten met foto's en brieven én achtergrondinformatie over de Maatschappij van Weldadigheid en de Rijkswerkinrichtingen, de koloniën en hun bewoners. Wilt u weten of u familie had in de Koloniën? Kijk op: allekolonisten.nl 

Geef uw mening!

bakkerskarWij werken voortdurend aan het verbeteren van de kwaliteit van onze dienstverlening. Daarom zijn we geïnteresseerd in uw mening over onze producten en diensten. Wilt u zo vriendelijk zijn enkele vragen te beantwoorden? Door op onderstaande link te klikken komt u op de vragenlijst. Het invullen kost maar een paar minuten. Uw anonimiteit is volledig gewaarborgd.  We danken u alvast hartelijke voor de moeite. 
Open de vragenlijst hier

Drentse Geschiedenisquiz 2017

havezate klein websiteIn het Dagblad van het Noorden stond op zaterdag 7 oktober voor de dertiende keer de Drentse Geschiedenisquiz. De interesse en kennis onder de lezers bleek groot; er zijn veel inzendingen binnen gekomen.

Lees meer...