Nieuws

Liefde in het bedelaarsgesticht en andere verhalen online

lancering post van weldadigheidEen vrouw die zich vrijwillig in het bedelaarsgesticht laat opnemen om met haar geliefde te kunnen trouwen, de bekeringsdrift van een dominee, een doofstom weesjongetje dat toch nog goed terecht komt en een bedelaarskolonist die stiekem biljart speelt in de herberg. Het zijn allemaal verhalen uit de uitgebreide correspondentie van de Maatschappij van Weldadigheid.

Op 28 januari heeft gedeputeerde Cees Bijl de database gelanceerd waarmee die brieven online beschikbaar komen. Via de website alledrenten.nl zijn de brieven van de jaren 1818-1834 doorzoekbaar op naam. Komende maanden volgt een aanvulling tot en met 1847. 

Over alle zaken die binnen de Koloniën aan de orde kwamen werd wel gecorrespondeerd. Ze geven een schat aan informatie over persoonlijk leven en persoonlijk leed van gewone mensen die normaal gesproken niet in archieven voorkomen. De database is bedoeld voor nazaten van kolonisten, wetenschappers en andere geïnteresseerden in de Maatschappij van Weldadigheid. Het project is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe. 

Via een crowdsourcingproject hebben 465 deelnemers uit binnen- en buitenland twee jaar lang gewerkt om de ingekomen brieven van de Maatschappij van Weldadigheid doorzoekbaar te maken. Ze voerden via de website VeleHanden zo’n 400.000 persoonsnamen in uit 70.000 scans.

De Koloniën van Weldadigheid proberen een plek te bemachtigen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het archief van de Maatschappij van Weldadigheid is onderdeel van dit erfgoed. Het Drents Archief in Assen, museum De Koloniehof in Frederiksoord en het Gevangenismuseum in Veenhuizen werken samen om het erfgoed van de Maatschappij van Weldadigheid te bewaren en aan bezoekers te presenteren.