Nieuws

Verhaal van Drenthe vertelt over de bevrijding

RTV Drenthe brengt in samenwerking met het Drents Archief drie nieuwe afleveringen van Verhaal van Drenthe. Vanaf 25 maart vertelt dit oral historyprogramma het verhaal van de bevrijding van Drenthe, 65 jaar geleden. De geschiedenis herleeft door persoonlijke verhalen, gelardeerd met oude foto's en filmfragmenten.

25 maart: Executie op de valreep

Tijdens de laatste oorlogsdagen landden Franse parachutisten in Schoonloo. Zij leverden felle gevechten met de Duitse bezetter, waarbij aan beide kanten slachtoffers vielen. Toen de parachutisten zich moesten terugtrekken, kwamen de Duitsers wraak nemen. Twee verzetstrijders waren verraden, werden opgepakt en gefusilleerd tegen een boom bij de molen in Schoonoord. Het waren de grootvader en oom van de huidige uitbaatster van cafe Hegeman in Schoonloo, Alie van Zanten. Zij kreeg jaren na de oorlog bezoek van een Fransman. Het bleek één van de parachutisten te zijn die de landing in 1945 had overleefd. Zijn grote wens was het om een herdenkingsmonument voor drie gevallen Franse soldaten op te richten. Deze aflevering vertelt het verhaal van de bevrijding van Schoonloo aan de hand van de verhalen en herinneringen van Alie van Zanten.

Verhaal van Drenthe
Donderdag 25 maart, 1 en 8 april, vanaf 18.55 uur op TV Drenthe en de website van RTV Drenthe. Vanaf 20.05 uur herhaling.

 

De Tweede wereldoorlog in Drenthe op website RTV Drenthe
Op de website van RTV Drenthe wordt de hele maand april ingespeeld op de
Tweede Wereldoorlog in Drenthe. Uitvoerig wordt belicht en gedocumenteerd
hoe Drenthe in april 1945 werd bevrijd. Diverse series en documentaires
zijn er te zien, gevoed door hen die deze oorlog hebben beleefd en anderen
die deze oorlog hebben 'meebeleefd' uit de verhalen van ouders, ooms en
tantes. Op de website zijn tal van reportages bijeengebracht, die ooit door
TV Drenthe zijn uitgezonden. Een schat aan historisch materiaal, ook zeer
geschikt voor het onderwijs. Een fotoalbum met louter foto's van de
bevrijding van Drenthe, verhalen over de deportaties van joden via
Westerbork, heldenmoed en leed, collaboratie, de executies door de Duitsers
en het verzet van veel Drenten tegen de bezetter.

 

RTV Drenthe doet een oproep om historisch materiaal over de oorlog in te zenden. Foto’s, films en documenten (voor zover die niet terug moeten naar de inzender) gaan naar het Drents Archief, waar ze onder de beste omstandigheden worden bewaard en toegankelijk gemaakt.