Nieuws

Maurice de Hond opent Operatie Sigismund

MauricedeHond132x120Op 25 november was Maurice de Hond, bekend van o.a. de Ipad-school, te gast in het Drents Archief. Hij opende het vernieuwde educatieve spel Operatie Sigismund. 

De Hond vertelde in zijn lezing enthousiast over onderwijsvernieuwing en hoe kinderen anno 2015 anders leren. Binnen het onderwijs is het belangrijk om aandacht te hebben voor het individuele talent van kinderen. Hij noemde Operatie Sigismund een goed voorbeeld van een educatief programma dat de relatie legt tussen de digitale wereld en de analoge wereld.

Docenten van het primair onderwijs en andere belangstellenden volgden die middag een programma met onder meer een lezing van Marieke Vegt over het belang van erfgoededucatie, een rondleiding door het depot en natuurlijk het spelen van het spel Operatie Sigismund.

Operatie Sigismund

Sinds 2007 spelen duizenden enthousiaste leerlingen van groep 7 en 8 Operatie Sigismund in het Drents Archief. Ze voeren in een digitale spelomgeving opdrachten uit om tot de oplossing te komen van een raadsel rond de 18de-eeuwse Sigismund van Heiden Reinestein. Zo leren ze van alles over het beheer, behoud en belang van archieven. 

Dit jaar is een duurzame ontwikkelomgeving gebouwd die het spel geschikt maakt voor nieuwe doelgroepen en nieuwe programma’s, zoals voor de lagere groepen van het primair onderwijs, het vmbo en volwassenen. 

Het vernieuwde spel Operatie Sigismund is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van Rabofonds van Rabobank Assen en Noord-Drenthe, VSBfonds, NOTfonds, Stichting Albino, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds en de Provincie Drenthe. De nieuwe ontwikkelomgeving werd gebouwd door Waag Society. 

Maurice de Hond en Luc openen Operatie Sigismund door het spelen van het spel

MauricedeHond2