Nieuws

Oproep foto's, films en ooggetuigen boortoren 't Haantje

boortoren1In 1965 is de NAM bezig met proefboringen naar gas bij 't Haantje, in de buurt van Emmen in Drenthe. Op 1 december 1965 begint de grond onder de boortoren te borrelen en te bubbelen. De boorlocatie wordt door het personeel in allerijl verlaten. Even later zakt de 50 meter hoge boortoren samen met een auto en enkele caravans in de grond. De NAM en het Franse boorbedrijf Forex zien binnen een paar seconden voor 4 miljoen gulden aan materiaal verdwijnen. Een fontein van gas en modder van 30 meter hoog spuit dagenlang de lucht in. 


Documentaire
Op 1 december 2015 is deze gebeurtenis 50 jaar geleden. Nog nooit zijn alle verhalen van de getuigen die nu nog leven met beelden en feiten uit archieven samengebracht in één documentaire. Dat gaat nú gebeuren door twee, van oorsprong, Zuid-Oost Drenthenaren: Erica Oudgenoeg en Harry Smittenberg. In deze documentaire wordt een sfeerbeeld en reconstructie gemaakt van 1 december 1965 nabij 't Haantje en de gevolgen van de blow-out.

Oproep
Om een compleet beeld te kunnen maken hebben de initiatiefnemers nog wat hulp nodig!  Ze zijn op zoek naar oud werknemers, ooggetuigen, foto's en filmbeelden van de boortoren en de omgeving. Ze roepen iedereen op eens op zolder of in de oude fotoboeken te zoeken naar beelden uit die tijd. Of misschien zijn er mensen die de toren hebben zien verdwijnen of die in de weken erna een kijkje hebben genomen bij het rampterrein. Ook willen ze er op wijzen dat wie geen oud fotomateriaal heeft toch kan helpen dit project mogelijk te maken. Kijk op verspers.nl voor meer informatie. Wie op de hoogte wil blijven, kan een kijkje nemen op facebook; Boortoren-t-Haantje.

Filmarchief
Medewerkers van het DAVA, het audiovisuele onderdeel van het Drents Archief, bekijken samen met de documentairemakers hoe de binnengekomen films het beste gedigitaliseerd en voor de toekomst bewaard kunnen worden.