Nieuws

Koloniën van Weldadigheid in de belangstelling

Noorderbreedte kEen speciaal themanummer van het magazine Noorderbreedte en een NTR documentaire op de nationale TV. De Koloniën van Weldadigheid staan de komende tijd flink in de picture. Op 19 februari werd tijdens een feestelijke bijeenkomst het themanummer Noorderbreedte gepresenteerd in het Drents Archief. Het archief van de Koloniën van vierhonderd strekkende meter wordt hier in de archiefdepots bewaard.Verschillende sprekers vertelden levendig over hun betrokkenheid bij de Koloniën, onder leiding van programmamaker en historicus Hans Goedkoop. In een dubbelinterview spraken staatssecretaris Jetta Klijnsma en gedeputeerde Rein Munniksma over het belang van Werelderfgoed en het behoud van de Koloniën. Jan Mensink (Directeur Maatschappij van Weldadigheid), Wendy Schutte (projectbureau Koloniën van Weldadigheid) en Suzanna Jansen (auteur van ‘Het Pauperparadijs’) gingen in op hun persoonlijke beleving en ervaring met de Koloniën.
Tot slot presenteerde Hans ten Hoopen (Secretaris Noorderbreedte) het speciale themanummer van Noorderbreedte.

Gedeputeerde Munniksma is blij met de aandacht: “Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld. Dat het brede verhaal over de Koloniën van Weldadigheid in Noorderbreedte vanuit verschillende perspectieven wordt belicht en uitgedragen, past bij onze doelstelling. Op naar de werelderfgoednominatie van de Koloniën van Weldadigheid als levend landschap in 2018.”

Koloniën op tv
Johannes van den Bosch en de Maatschappij van Weldadigheid staan op vrijdag 17 april centraal in de nieuwe geschiedenisserie De IJzeren Eeuw. Het televisieprogramma van de NTR en de VPRO gaat over Nederland in de negentiende eeuw. De aflevering 'Land zonder paupers' wordt uitgezonden op vrijdag 17 april 21.05 uur op NPO 2.
Lees meer over deze uitzending in onze Agenda.

 

Over de Koloniën
De Koloniën in Frederiksoord, Ommerschans, Veenhuizen, Wortel en Merksplas, zijn wereldwijd uniek. Nergens is al vanaf het begin van de negentiende eeuw zo'n grootschalig experiment gerealiseerd om met landbouw de armoede te bestrijden. In april 2015 wordt duidelijk wanneer de Nederlandse regering de Koloniën van Weldadigheid bij UNESCO gaat voordragen als Werelderfgoed.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma en gedeputeerde Rein Munniksma ontvangen het themanummer van Noorderbreedte

KvW Nb