Nieuws

Onbekend beeldmateriaal in 'Drenthe 40-45'

Drenthe 40-45Op 13 november is het boek ‘Drenthe 40-45’ gepresenteerd. Voor het eerst wordt de oorlogsgeschiedenis van onze provincie verteld aan de hand van unieke, vaak nog niet eerder gepubliceerde foto’s. Beeldredacteur Martin Hiemink ontdekte vrijwel onbekend fotomateriaal in de archieven van het NIOD, Spaarnestad Photo, Drentse gemeenten, historische verenigingen en bij particulieren. 

Michiel Gerding schreef de teksten met achtergrondinformatie over de aanloop naar de oorlog, het dagelijks leven tijdens de bezetting, de Jodenvervolging, de NSB, het verzet en de bevrijding. 

 

Op 13 november zal Bert Bouwmeester, voorzitter van het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe, het eerste exemplaar van deze visuele geschiedenis van Drenthe in oorlogstijd aanbieden aan Ad van Liempt, journalist, programmamaker en auteur van boeken over de Tweede Wereldoorlog.

Voor en tegen de bezetter
Veel oorlogsschade heeft Drenthe niet geleden, wel greep de oorlog diep in. Dat gold zowel voor de mensen die zich verzetten tegen de Duitse overheersing, als voor hen die zich voegden naar de bezetter. Het verzet was verhoudingsgewijs omvangrijk en de terreur daartegen buitengewoon bruut. Over het vermeende NSB-karakter van de provincie schrijft auteur Michiel Gerding: “Er blijken grote verschillen te zijn: tussen stad en platteland, tussen gemeenten in Drenthe, tussen grotere en kleinere dorpen, tussen zand en veen, tussen godsdienstige stromingen, tussen politieke groeperingen, tussen stemmenaanhang en partijorganisatie. Ook belangrijk is de vraag: Hoe fout was ‘fout’? ‘Fout’ geweest hoeft nog niet te betekenen ‘fout’ gedaan”. 

Speuren naar beeldmateriaal
“Drenthe in de Tweede Wereldoorlog? Daar zijn weinig foto’s van te vinden!”, hoorde Martin Hiemink aan het begin van zijn onderzoek. Niets bleek minder waar. Zijn speurtocht bracht zelfs twee kleurenfoto’s aan het licht, één van Poolse bevrijders op 11 april in het centrum van Emmen, afgebeeld op het omslag van het boek en een foto van jachthaven De Bloemert in Midlaren, waar de oorlog ver weg lijkt. Heel bijzonder vindt Hiemink de foto, uit een particuliere collectie, van joodse Hoogeveners onderweg naar Kamp Westerbork. Hiemink: “Hopelijk zet het boek mensen aan het denken die foto’s van de oorlogstijd thuis hebben liggen. Het is belangrijk dat dat materiaal voor de toekomst bewaard blijft. Zij kunnen contact opnemen met het Drents Archief of het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe”.

Het boek
‘Drenthe 40-45’ is een uitgave van WBOOKS in samenwerking met het Drents Archief en het Oorlogs Informatie Centrum Drenthe.  112 blz.  |   €24,95   |   ISBN 978 94 625 8049 7

 Omslag Drenthe 40-45