Nieuws

Oproep voor nakomelingen van paupers

pauperportretVoor het nieuwe project DE PAUPER PORTRETTEN van fotograaf Wouter Jansen en theatermaker en regisseur Tom de Ket is de Stichting Pauper Portretten op zoek naar de afstammelingen van paupers uit de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid in de 19de eeuw. Voor de Pauper Portretten Expo worden portretten gemaakt van 100 nakomelingen. 

De 100 portretten zijn een eerbetoon aan onze vergeten voorouders en vormen samen de basis van een boek. 

De portretten worden tentoongesteld tijdens een rondreizende expositie die tien steden in Nederland zal aandoen. Zo krijgen de naamlozen van toen, vandaag een gezicht en wordt een verborgen geschiedenis zichtbaar.

 

Stichting Pauper Portretten is opgericht voor het bedenken en realiseren van spraakmakende fotografietentoonstellingen rond grote maatschappelijke vraagstukken. Bij de Pauperportretten gaat het om o.a. de thema’s armoede en verbondenheid. Stichting Pauper Portretten wil laten zien dat een relatief kleine groep kolonisten nu, 150 jaar later, afstammelingen heeft in alle gelederen van de maatschappij. Rangen en standen van toen hebben inmiddels geen enkele waarde of betekenis meer. De stichting wordt ondersteund door provincie Drenthe en het Amsterdams Fonds voor de Kunst en werkt nauw samen met het Drents Archief.

De foto's
Fotograaf Wouter Jansen wil met de portretten een waardig, verstild beeld schetsen. Een waarheidsgetrouwe foto met zoveel mogelijk natuurlijk licht. Het liefst komt hij fotograferen in uw echte woon-, werk- of leefomgeving.

Aanmelden
Heeft u wortels in de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid? Geef u dan nu op om geportretteerd te worden. U ontvangt uw eigen portret op A4 formaat. Om de diversiteit, die voortkomt uit dit gezamenlijk verleden, zo goed mogelijk weer te kunnen geven vragen we u een recente foto van uzelf en eventuele familieleden te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

pauperportretten