Nieuws

Stuk van het Jaar 2014

Benno1Wat is volgens jou het mooiste, meest bijzondere of vreemdste archiefstuk uit de Nederlandse collecties? Is het een foto uit de Eerste Wereldoorlog, een ontroerende gebeurtenis in een 18e-eeuws dagboek of een vertederende liefdesbrief?

Of het indrukkende dagboek van Benno ter Berg, een Joodse jongen uit Assen? 49 stukken wedijverden in oktober om de titel Stuk van het Jaar 2014 rond het thema ‘Vriend & Vijand’.
Het Drents Archief nomineerde het dagboek van Benno ter Berg.


Het Dagboek van Benno ter Berg

De Joodse jongen Benno ter Berg (Assen 1924 - Auschwitz 1942) begon in het najaar van 1939 met het bijhouden van dagboeknotities. Benno was een uitstekend waarnemer. Indrukwekkend zijn de beschrijvingen van de maatregelen tegen de Joodse inwoners van Assen en het vertrek van zijn vader naar het werkkamp Orvelte. Voordat ook Benno moest vertrekken gaf hij zijn dagboek in bewaring bij een vriend. Vijf jaar later werd duidelijk dat Benno en zijn familie de oorlog niet hadden overleefd. 

De winnaar is bekendgemaakt op 29 oktober: Tresoar met de ontroerende liefdesbrief van een Friese militair die in 1811 in Frankrijk gelegerd was.  Lees meer...

Bladzijde uit het dagboek van Benno ter Berg: 15 augustus 1942, een van de laatste notities van Benno. Hij wordt opgeroepen om naar een werkkamp te vertrekken. Meer bladzijden uit het dagboek lezen? Kijk op Het Geheugen van Nederland.

Dagboek 15 aug 1942