Nieuws

Drentse ArchitectuurPrijs

Publiek vindt Drents Archief het mooiste gebouw van Drenthe Archiefgebouw bekroond met Drentse ArchitectuurPrijs 2014.

Op vrijdag 20 juni heeft gedeputeerde Rein Munniksma de publieksprijs van de Drentse ArchitectuurPrijs 2014 uitgereikt aan Zecc Architecten voor het ontwerp van het vernieuwde Drents Archief. De vakjury beoordeelde het ontwerp met een eervolle vermelding.

 

Het Drents Archief in Assen werd in 2012 grondig verbouwd en voorzien van een fonkelnieuwe entree aan de singel. Mix van hypermodern en monumentaal Met de nieuwe futuristische entree is het Drents Archief toegankelijker en uitnodigend geworden. Wanneer je binnenkomt, maak je als het ware een tijdreis door het gebouw. Het bestaat namelijk uit drie bouwdelen uit verschillende perioden en bouwstijlen. Een kloostergang uit de middeleeuwen vormt een van de oudste stukjes van Assen. Dit oudste deel is van grote monumentale waarde en bleef vrijwel ongewijzigd. Het gedeelte uit 1900 heeft een metamorfose ondergaan, waardoor de oorspronkelijke ruimtelijke kwaliteit weer zichtbaar is geworden. Het gedeelte van architect Tauber (1980) is verbouwd tot een moderne Studio. De mix van hypermodern en monumentaal maakt het Drents Archief tot een sfeervolle, informele plek waar bezoekers de Drentse geschiedenis kunnen ontdekken en beleven.

Drentse ArchitectuurPrijs De Drentse ArchitectuurPrijs 2014 wordt uitgereikt aan de ontwerper(s) van het beste project dat sinds 10 mei 2011 in Drenthe gerealiseerd is. Het project moet een positieve bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de omgeving en voldoen aan de vooraf vastgestelde criteria. Bij voorkeur is sprake geweest van een inspirerende samenwerking tussen de ontwerper/architect en de opdrachtgever. De prijs zal voor nieuwe opdrachtgevers als voorbeeld dienen hoe het eigen gebouw en de ontwerpende discipline bij kan dragen aan de kwaliteit van de (leef)omgeving.