Nieuws

5 september: actiedag 'Mijn Band met Oranje'

Mijn Band met OranjeHet Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Drents Archief in Assen verzamelen op donderdag 5 september videomateriaal over het Koninklijk Huis.

Amateurfilmers die beelden hebben van de koninklijke familie kunnen hun materiaal die dag aanmelden.

De inzamelingsactie ‘Mijn Band Met Oranje’ is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waarbij tijdens een roadshow in het hele land materiaal wordt ingezameld. Heeft u beelden gemaakt van het Koninklijk Huis? Dan kunt u uw videomateriaal van 11:00 uur tot 15:00 uur laten registreren in het Drents Archief in Assen. Daarnaast kunt u uw eigen materiaal ter plekke terugzien, want er is afspeelapparatuur aanwezig die u wellicht zelf niet meer in huis heeft. Ook kunt u genieten van een prachtige film met historische beelden van de bezoeken van de Oranjes aan Drenthe. De koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix kwamen in de loop der jaren allemaal naar onze provincie. Soms bij rampen, maar meestal bij vrolijke gebeurtenissen. Op het metershoge scherm in onze theaterzaal ziet u de koninklijke bezoeken aan Drenthe tussen 1930 en 1980.

Tot eind 2013 gaat Beeld en Geluid, in samenwerking met de NOS en De Telegraaf, op zoek naar amateurvideomateriaal over het koningshuis vanaf 1980 tot heden. Aanleiding voor het project is de viering van 200 jaar Koninkrijk. Een uitgebreidere versie van de film die de NOS gaat uitzenden rond Koningsdag 2014 komt op dvd, die De Telegraaf in dezelfde periode met de krant verspreidt. Beide films en het amateurfilmmateriaal worden opgenomen in de collectie van Beeld en Geluid.