Nieuws

Uniek geschilderd plafond terug in Drents Archief

Vandaag wordt een bijzonder geschilderd plafond gepresenteerd dat na meer dan 50 jaar is teruggeplaatst in het Drents Archief.


Het plafond is een geschilderde kopie uit de negentiende eeuw van een ouder plafond uit de havezate Laarwoud in Zuidlaren. Het herplaatste plafond heeft een opmerkelijke geschiedenis, die nauw verbonden is met het origineel uit Zuidlaren. Het originele plafond is rond 1695 geschilderd en is een allegorie op het gewest Drenthe, gebaseerd op psalm 85:11-13. De opdrachtgever van dit plafond was Gerard van Selbach, 'schrijver' (boekhouder) van de landschap Drenthe en bewoner van Laarwoud.

Recent onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de kopie rond 1898 is geschilderd door Willem Adrianus Fabri (1853-1925). Fabri was op dat moment een van de bekendste decoratieschilders van Nederland, die ook veel voor de Koninklijke familie werkte. Voor Paleis Soestdijk decoreerde hij bijvoorbeeld de vertrekken voor de jonge Koningin Wilhelmina. De schildering is dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. De twaalf doeken waaruit het plafond bestaat, zijn afgelopen jaar gerestaureerd door Eric Veth uit de Wijk.


De renovatie van het Drents Museum en de restauratie van het gebouw van het Drents Archief door de Rijksgebouwendienst was de aanleiding om het plafond in 2012 naar het archiefgebouw terug te laten keren. Hiermee is de situatie van 1958 hersteld en wordt de originele toestand met het plafond uit Laarwoud weer benaderd. Vanaf september, na de heropening van het vernieuwde Drents Archief, is het plafond voor het publiek te bewonderen.

plafond