Nieuws

Tijdreizen via annodrenthe: uniek in Nederland!

Op 5 juli lanceert het Drents Archief in de Jacobuskerk in Rolde twee innovatieve technische hoogstandjes: de website annodrenthe.nu en de app annodrenthe.

De mogelijkheden zijn ongekend groot en dat maakt dit project uniek in Nederland. Iedereen kan een reis maken door de tijd op elke plek in Drenthe, thuis achter de computer of op locatie in het landschap.

 

Beleving op locatie
handjehavezate

Met annodrenthe reis je door Drenthe op basis van kaarten van 1638 tot nu. Meer dan 40.000 historische foto’s, documenten en films zijn gekoppeld aan een plek op een kaart. Hiermee ontsluit het Drents Archief het verleden op locatie en laat mensen op een andere manier naar hun omgeving kijken. Hoe zag jouw woonplaats er uit anno 1900? En bestond het bos waarin je loopt ook al in 1850? Drentse gemeenten, historische verenigingen en musea werken samen om hun beeldcollecties op annodrenthe beschikbaar te stellen.

 

Stel je eigen route samen
Gebruikers van de site kunnen hun eigen route publiceren en delen met anderen. Ze voegen zo hun eigen verhaal toe aan het Drentse verleden. Scholieren, buurtverenigingenen andere organisaties hebben al routes op annodrenthe ontwikkeld.

Educatie
Annodrenthe kan goed ingezet worden voor educatie. Leerlingen kunnen routeslopen met een smartphone maar ook zelf routes maken. Ze ontdekken het historische, culturele of landschappelijke verhaal van díe plek in Drenthe. Het biedt ook de mogelijkheid om zelf een verhaal te vertellen. Over een bijzondere plek.

kids

De app en de routes zijn gratis te downloaden (voor iPhone en Androidtoestellen). Annodrenthe is bedacht en ontwikkeld door het Drents Archief in samenwerking met Act2/Hypsosen 7scenes. Deze organisaties zijn expert op het gebied van locatie-gebaseerderoutes voor smartphones. Hier leest u meer over het downloaden van de app.