Nieuws

Route op annodrenthe en bezoek Laarwoudzaal tijdens Monumentendag

Loop een route rond het thema Groen van Toen of bezoek een van de monumenten tijdens de Open Monumentendag op 8 september. Het thema van Open Monumentendag 2012 luidt: Groen van Toen. Hiermee staan we stil bij de rol, het belang en de betekenis van het groen in relatie tot monumenten.

 

Smartphone-route
Deelnemers aan de dag kunnen met een smartphone de speciale route 'Groen van Toen' door Assen lopen via annodrenthe. Een papieren versie van de route is verkrijgbaar in de Jozefkerk. In de kerk kunt u ook genieten van een tentoonstelling met foto’s van Toen en Nu.

Laarwoudzaal voor het eerst te bezichtingen voor publiek
In het Drents Archief is de Laarwoudzaal met de prachtige gerestaureerde plafondschilderingen tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september voor het eerst te zien. Het geschilderde plafond verbeeldt een allegorie op Drenthe: de landbouw, veeteelt, de jacht en visserij en de rijkdom aan producten van het Drentse land.

Het plafond is een geschilderde kopie uit de negentiende eeuw van een ouder plafond uit de havezate Laarwoud in Zuidlaren. Het originele plafond is rond 1695 geschilderd in opdracht van Gerard van Selbach, 'schrijver' (boekhouder) van de landschap Drenthe en bewoner van Laarwoud.

Recent onderzoek heeft aan het licht gebracht dat de kopie rond 1898 is geschilderd door Willem Adrianus Fabri (1853-1925). Fabri was op dat moment een van de bekendste decoratieschilders van Nederland, die ook veel voor de Koninklijke familie werkte. Voor Paleis Soestdijk decoreerde hij bijvoorbeeld de vertrekken voor de jonge Koningin Wilhelmina. De schildering is dan ook van uitzonderlijke kwaliteit. De twaalf doeken waaruit het plafond bestaat, zijn afgelopen jaar gerestaureerd door Eric Veth uit de Wijk.

plafond