Nieuws

Onderzoek naar de vroegste fotografie in Meppel bekroond

Op 2 november neemt historicus Mark Goslinga in Schouwburg Ogterop in Meppel het Steenbergen Stipendium 2011 in ontvangst.


Die eer valt hem ten deel vanwege zijn onderzoek naar de pioniers van de fotografie in Meppel. Het boek dat uit zijn onderzoek is voortgekomen wordt tegelijkertijd gepresenteerd. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan drs. Jan Westmaas, burgemeester van Meppel.


Meppel

De Meppeler Sluis rond 1900 op een kabinetfoto gemaakt door Joseph Meijer

 

Fotografie in Meppel 1850-1910

Wanneer verscheen de eerste fotograaf in Meppel? Wat is er aan oude foto’svan de verschillende fotografen bewaard gebleven? Welke Meppelers trokken er als amateurfotograaf op uit? Hoe oud is het vroegste fotografische stadsgezicht? Welke bijzondere gebeurtenissen werden op de gevoelige plaat vastgelegd? Op deze en andere vragen geeft Fotografie in Meppel 1850-1910 antwoord. Het boek biedt een overzicht van de ontwikkelingen en fotografen in de vroege periode van de fotografie. Als onderdeel van het Steenbergen Stipendium is dit boek nu gepubliceerd in de Drentse Historische Reeks.

 

2.1_04_Spanjaard_nr._101_Beerebrug

Dienstmeisje op de Beerebrug in 1899; stereofoto gemaakt door amateurfotograaf Karel Spanjaard


Meppel in Beeld
Naar aanleiding van het verschijnen van het boek Fotografie in Meppel 1850-1910 is de route Meppel in Beeld 1850-1910 ontwikkeld. Deze route brengt u terug naar de tijd toen de eerste fotopioniers de bedrijvige stad op de foto vastlegden. Klik hier om de route te bekijken.


Over de auteur

Mark Goslinga (Sneek 1970) studeerde af in de Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1995. Hij werkt als conservator foto- en filmarchieven bij het Drents Archief in Assen. In zijn vrije tijd publiceert hij regelmatig over cultuurhistorische onderwerpen, vooral over fotografie in Noord-Nederland.