Nieuws

Lezing over het esdorpenlandschap op 25 november

Waarom ziet de provincie Drenthe eruit zoals zij er nu uitziet? In de Studio van het Drents Archief vertelt de jonge landschapshistoricus Rieja Raven over de opvallende veranderingen in het Drentse esdorpenlandschap. Aan de hand van oude en moderne kaarten schetst ze de ontwikkeling van na de Tweede Wereldoorlog. Deelnemers aan de lezing kunnen zelf actief meedoen door in te zoomen op fraaie historische kaarten op hun eigen beeldscherm.

Geschiedenis van het landschap

In de naoorlogse periode groeide Drenthe uit tot een moderne landbouwprovincie. De agrarische sector bleef belangrijk als vormgever van het landschap. Tegelijk vroegen wonen, recreatie en natuurbescherming om een plek op het platteland en lieten er hun sporen achter. Ging dit in harmonie of ontstonden er conflicten om de beschikbare ruimte? In deze lezing gaat landschapshistoricus Rieja Raven in op de geschiedenis van het landschap aan de hand van het dorpsgebied van Grolloo. Ze laat zien hoe het Drentse esdorpenlandschap tussen 1945 en 2010 veranderde van een agrarisch in een multifunctioneel landschap.

  • Wanneer: zondag 25 november 2012 van 14.00-14.45 uur
  • Locatie: Drents Archief, Brink 4, ingang Museumlaantje, 9401 HS Assen
  • Kosten: 5 euro p.p. Reserveren is niet nodig.


Film over landbouw
Op 25 november is het Drents Archief van 13.00-17.00 uur geopend. Bezoekers kunnen in de Laarwoudzaal doorlopend prachtige filmbeelden bekijken over de Drentse landbouw in vroeger tijd. Ook de nieuwe Digilounge is geopend. Jong en oud kunnen hier vrijblijvend de historie van Drenthe ontdekken. Interactieve tafels met digitale kaarten maken de regionale geschiedenis verrassender dan ooit. De Digilounge en Laarwoudzaal zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

Zelf de geschiedenis van het Drentse landschap ontdekken in de Studio

se20121108-16