Nieuws

Uitslag Drentse Geschiedenisquiz 2012

Voor iedereen die de goede oplossing van de Drentse geschiedenisquiz 2012 gemist heeft, volgen hieronder nog eens de antwoorden en de vragen.

Drentse Geschiedenisquiz 2012


quiz2012

1. De Drentse edellieden, zoals Von Dörnberg Heiden, waren vertegenwoordigd in de Staten van Drenthe. Hoe heette de groep edellieden in de Drentse Staten?

2. In de jaren '30 verscheen een boek dat volgens critici een te armoedig beeld van Drenthe schetste. Om welk boek gaat het?

3. Dit zijn de familiewapens van Jan Arent Godert de Vos van Steenwijk (links) en zijn echtgenote Geertruid Agnes van Isselmuden (rechts). Ze zijn te zien boven de ingang van een fraaie havezate. Om welke havezate gaat het?

03_Alliantiewapen

4. In 1929 werd in Hoogeveen een conservenfabriek opgericht. Eind 1970 waren er meer dan duizend medewerkers, maar twintig jaar later ging het bedrijf failliet en liep de werkgelegenheid een flinke deuk op. Wat is de achternaam van de oprichter van deze conservenfabriek?

5. Bij ongunstige wind werd een zeilschip langs het jaagpad voortgetrokken. Als een professionele scheepsjager met paard te duur was, ging de schipper of zijn kinderen zelf in het ….

6. De verbeelding van de rijkdom van Drenthe op een plafondschildering uit de 17de eeuw. De godin van de voorspoed sprenkelt haar moedermelk over Drenthe uit. Een kopie hangt in het Drents Archief, maar in welke havezate hangt het origineel?

06_Plafond

7. Aan het begin van de twintigste eeuw gingen meisjes rond hun twaalfde jaar al aan het werk om te zorgen voor extra inkomsten in het gezin. Welk beroep oefenden ze meestal uit?

8. In Drenthe gingen op de morgen van de tweede kerstdag (Sint Stefanus) kinderen van arme ouders de boerderijen langs. Bij de koeien zegden ze een rijmpje op en als dank kregen ze van de boerin een fikse boterham. Hoe heet dit gebruik?

9. Arme gezinnen uit heel het land werden in de Vrije Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid opgeleid tot ……

10. Hoe werd de kasteelheer van Coevorden in de middeleeuwen genoemd?

11. Een ongehuwde scheper haalde vroeger zijn kostje op door bij toerbeurt bij de diverse schapenhouders te gaan eten. Hoe heet dit gebruik?

12. Waar kon je als arbeider in de jaren 1914-1918 flink wat geld verdienen?

12_werken

13. In hunebedden werden vaak rijke grafgiften meegegeven, zoals deze kralen uit hunebed D14 bij Eext. Van welk materiaal zijn de kralen gemaakt? (Foto uit: Hunebedden. Monumenten van een steentijdcultuur).

13_kralen

14. De Klinkenberg is een heuvel waarop in de middeleeuwen een kasteel heeft gestaan. Bij welke plaats ligt deze heuvel?

15. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog waren veel producten nog schaars of helemaal niet verkrijgbaar. Veel materiaal werd hergebruikt. Een trouwjurk werd bijvoorbeeld vaak gemaakt van een ……..

16. Zilveren voorwerpen waren niet alleen in bezit van aanzienlijke families en kerken, zoals dit zilveren schild uit de 17de eeuw. Voor welke opdrachtgever werd dit schild vervaardigd? (Foto: Drents Museum)

zilver

17. Hoe heet zo’n kleine boerderij?

boederijtje

18. Veel havezaten in Drenthe zijn helaas verdwenen. Deze is in 1732 getekend door de tekenaar Cornelis Pronk. Dit was het Huis te Ruinen. Hoe werd deze havezate ook genoemd?

18_Huis

19. Arme Drenten werden vaak door de plaatselijke diaconie opgevangen in armenhuisjes. Dit waren vaak meerdere huisjes aan elkaar vast in een rijtje. Omdat het wonen er niet echt leuk was had zo’n rijtje huisjes een bijnaam. Welke?