Nieuws

De zaak Cavaljé: Kroniek van een volksgericht

Onlangs verscheen het boek 'De zaak Cavaljé' over het volksgericht van Stuifzand. Auteur Egbert Brink deed onderzoek in archieven en sprak met betrokkenen om tot een gedetailleerde reconstructie van de zaak te komen.

Het huis is hoog en smal. Twee lindebomen voor de deur. Achter het huis weiland. Op 2 juni 1922, de vrijdag voor Pinksteren, is het nog licht. Vanuit het slaapkamerraam ziet de onderwijzer van Stuifzand hoe die avond vele honderden mensen zich op de straat voor zijn deur verzamelen. Een paar jongens komen achterom. Opgeschoten jongens, de meeste heeft hij vroeger les gegeven. Niet veel later daalt een stenenregen neer op het huis. Gejoel, gekrijs, rinkelend glas. Meer dan twee uur duurt de aanval van collectieve waanzin. De kranten spreken van een lynchpartij en een pogrom. Daarna is het stil in Stuifzand. De beschadigingen aan de gevel worden aan het oog onttrokken. Het huis is gewit.
In deze gedetailleerde reconstructie zoekt de auteur negentig jaar later naar de oorzaken en gevolgen van deze spraakmakende afrekening, die landelijk bekend zou worden als het ‘volksgericht van Stuifzand’.

Het boek is verkrijgbaar bij het Drents Archief.
Prijs: 24,50 euro
ISBN: 9789023250012

Luister naar VPRO's OVT over dit boek

Bekijk de reportage op TV Drenthe