Nieuws

Schatkamers van Nederland: boek met een schat aan historische kaarten

Nederland bezit een schat aan historische kaarten. In ‘Schatkamers van Nederland’ brengen ANWB, het Nationaal Archief en de Regionaal Historische Centra de geschiedenis van Nederland met historische kaarten tot leven. Een unieke samenwerking waarvoor de archieven hun mooiste kaarten beschikbaar hebben gesteld. De bijbehorende gids geeft een goed beeld van de ontwikkeling van onze steden en het landschap met terugkerende elementen als de strijd tegen het water en de groter wordende mobiliteitswens.

 

Drentse kaarten
Elke provincie komt in een afzonderlijk hoofdstuk aan bod, waarbij twee kaarten centraal staan die specifiek betrekking hebben op de ontwikkeling van die provincie.
In Drenthe gaat het om een kanalenkaart uit 1891. De talloze waterwegen die vanwege de ontwatering van het veen en het vervoer per turfschip werden gegraven, zijn op de kaart ingetekend. Een andere Drentse kaart dateert uit 1925. Hierop is te zien dat in de jaren '20 Drenthe niet alleen door kanalen, maar ook door spoor- en tramwegen werd ontsloten. De tram was toen een populair vervoermiddel en trams van verschillende maatschappijen reden kris-kras door Drenthe.

De cassette 'Schatkamers van Nederland. Historisch kaartwerk van Nederland' is verkrijgbaar bij het Drents Archief.
ISBN: 978-90-18-03486-3
Prijs: 32,95 euro

schatkamers