Nieuws

Henk Nijkeuter vertelt over wintertradities

Op zondagmiddag 23 december geeft Henk Nijkeuter in het Drents Archief in Assen een lezing over de midwintertijd van kerst tot en met het nieuwe jaar. Waar komt het verhaal van de kerstman vandaan en hoe komt het dat we massaal een dennenboom met lichtjes in huis zetten?

Daarnaast komen oude Drentse kersttradities aan bod, zoals het steffenen. Kinderen uit arme gezinnen gingen op tweede kerstdag de boerderijen langs om een rijmpje op te zeggen voor de koeien. Als dank kregen ze van de boerin een fikse boterham. Boerenzoons en knechten haalden op diezelfde dag de paarden van stal en reden in groepjes van dorp tot dorp. Als ze bij een herberg of een kroeg aankwamen, kregen ze te paard van de kastelein een borrel.

Oudjaarsgebruiken
Ook rond oud en nieuw waren er allerlei gebruiken, zoals het schieten met geweren. Tegenwoordig gaan we in veel dorpen nog op nijjaorsvisite, worden er ijzerkoeken of knieperties gebakken en wordt er gesleept met van alles wat los en vast zit. Dat laatste ontaardde ook vroeger vaak in vandalisme; dat is kennelijk iets van alle tijden.

Tradities het hele jaar rond vastgelegd op film
Aan het eind van de lezing is de korte film ‘Tradities’ te zien, waarbij Henk Nijkeuter live commentaar geeft op Drentse tradities het hele jaar rond. De film is samengesteld uit bijzondere oude opnames die zijn gemaakt door verschillende amateurfilmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief.
Henk Nijkeuter is kenner van Drentse volksgebruiken en de Drentse literatuur en is werkzaam in het Drents Archief als hoofd Collecties en Publiek.
  • wanneer: zondag 23 december 2012 van 14.00-14.45 uur
  • waar: Drents Archief, Brink 4, ingang Museumlaantje, 9401 HS Assen
  • kosten: 5 euro p.p. Kinderen t/m 12 jaar gratis. Aanmelden is niet nodig.

Nog meer activiteiten op 23 december
Op 23 december is het Drents Archief van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Bezoekers kunnen in de Laarwoudzaal doorlopend prachtige filmbeelden bekijken over barre winters in vroeger tijd. Ook de nieuwe Digilounge is geopend. Jong en oud kunnen hier vrijblijvend de historie van Drenthe ontdekken. Interactieve tafels met digitale kaarten maken de regionale geschiedenis verrassender dan ooit. De Digilounge en Laarwoudzaal zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

Nieuwjaarsrolletjes bakken anno 1936 bij de familie Ottens in Eelde

rolletjes