Nieuws

Films in het theater van de Drentse geschiedenis

Op 27 en 28 december presenteert het Drents Archief een programma met bijzondere films uit het Drentse verleden. In de Studio, het theater van de Drentse geschiedenis, draaien drie korte films: Verkeer en Vervoer, Naoberschap en Barre Winters.

Wie kent de DABO nog?
In de film Verkeer en Vervoer zijn beelden te zien van onder meer de pullevaarders onderweg naar de zuivelfabriek in Hoogeveen in de jaren ’20, het verkeer in Meppel dat in de jaren ’30 door een verkeersagent werd geregeld en een stoomtram in volle vaart. En wie kent niet de bussen van de DABO uit de tijd voordat de nationale vervoersmaatschappijen hun intrede deden?

Aardappelkrabben
Naoberschap laat prachtige opnames zien van het schapen wassen in Elp, waarbij het hele dorp meehielp, en het aardappelkrabben in Schoonebeek in de jaren ’50. Dat laatste was een pijnlijk karwei, waarna het zand ook nog eens een eeuwigheid onder je nagels bleef zitten.

Ingesneeuwd
De film Barre Winters gaat over zwieren op het ijs, sneeuwpret en winteroverlast vanaf de jaren ’30 tot met de jaren ’80. Veel mensen hebben nog herinneringen aan februari 1979 toen het noorden dagenlang ingesneeuwd raakte.
De opnames zijn gemaakt door verschillende (amateur)filmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief.

Wanneer
  • donderdag 27 december 10.00 – 17.00 uur (doorlopend)
  • vrijdag 28 december 10.00 – 13.00 uur (doorlopend)

De toegang is gratis.

Het verkeer in Meppel in de jaren '30 op een film van T. Bos

VerkeerMeppel